Articole

Piața fertilizanților din Europa. Cum se consumă: în Est versus Vest

Suprafața fertilizată din țările Uniunii Europene cuprinde 133,8 milioane de hectare. Alte 44,6 milioane de hectare cultivabile nu sunt fertilizate, din care 34,7 milioane sunt pășuni nefertilizate și 9,9 milioane teren inactiv sau retras. În zona fertilizată, culturile arabile reprezintă 78% (aproximativ 51% cereale, 10% oleaginoase, 6% culturi furajere). Culturile permanente reprezintă 6% din suprafață, iar pășunile încă 16%.

Zona nefertilizată este răspândită uniform în țările Uniunii Europene, dar există diferențe semnificative în zonele de cultură fertilizate între țările din Europa de Vest și Europa Centrală și de Est. În Europa de Vest, suprafața fertilizată cuprinde 60% culturi arabile (aproximativ 36% cereale, 6% semințe oleaginoase, 9% culturi furajere), 11% culturi permanente (podgorii, livezi, păduri) și 30% pajiști fertilizate.

Cu toate acestea, agricultura din Europa Centrală și de Est este mult mai îndreptată spre producția arabilă, care reprezintă 87% din suprafața fertilizată (aproximativ 57% cereale, 14% semințe oleaginoase, 8% culturi furajere), iar culturile permanente și pajiștile fertilizate cuprind doar 3% și respectiv 10% din suprafața fertilizată.

Schimbări în agricultura europeană și culturile alimentare 2019-2029

Potrivit raportului anual lansat de organizația Fertilizers Europe, modelul de cultură anticipat în Uniunea Europeană în următorii 10 ani prevede o scădere (-1%) a suprafeței agricole dedicate cerealelor. Cu toate acestea, această scădere este compensată de o creștere globală a randamentului culturilor de 4%.

Comparativ cu anul trecut, toate tendințele rămân similare. Scăderile suprafeței pentru rapița oleaginoasă (-6%), cartoful (-5%) și cerealele (-1%) sunt compensate prin creșteri ale randamentului (+ 2%, + 3% și respectiv + 4%), se mai arată în raport. Cea mai mare schimbare este din nou prevăzută pentru sfecla de zahăr, unde se estimează că zona va scădea cu 6%, cu o creștere preconizată de 4% a randamentului.

În privința cererii de fertilizanți, se prevede un consum crescut de azot în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est(UE-13), deși mai mică decât anul trecut. La polul opus, raportul Fertilizers Europe preconizează reducerea cererii de azot în țări precum Olanda, Franța, Germania, Danemarca și Spania.

Pentru fosfat și potasiu, se estimează creșteri ale cererii în majoritatea țărilor europene, cu excepția Spaniei, Austriei, Danemarca, Finlanda, Franța și Germania.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: ecoferma.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!