Articole

Plantarea zmeurului în ghiveci la balcon

Plantarea zmeurului in ghiveci - AgroExpert.md

Cultivarea zmeurului în aer liber este un procedeu obișnuit. Cu siguranță însă că nu v-ați imaginat vreodată că vă puteți bucura de aroma pomușoarelor proaspete, suculente și sănătoase, din vară până toamna târziu, crescute chiar la balcon sau pe terasă. Echipa „AGROEXPERT” a discutat despre cum se plantează corect plantele de zmeur remontant și ce să facem ca să obținem multe fructe delicioase cu Parascovia Sava, cercetător științific, doctor habilitat în științe agricole, șefa laboratorului Arbuști fructiferi și căpșun de la IP Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, direcția Pomicultură.

Ce este zmeurul remontant

„Zmeurul remontant este o cultură multianuală cu multiple priorități: fructifică de două ori pe an, are capacitatea de a da drajoni/pui din mugurii de pe rădăcină, și astfel apar plantule mici care dau roadă chiar din primul an de dezvoltare. Spre exemplu, la zmeurul obișnuit fructificarea are loc o dată pe an, şi după al doilea an de creștere a plantei, iar la zmeurul remontant din mugurii radiculari cresc plantule noi, care au capacitatea de a da recolte, în anul în care este plantat. În luna august-septembrie deja putem să ne bucurăm de prima recoltă. Toamna după înghețurile târzii sau de primăvara, plantele pot fi tăiate definitiv de la nivelul solului, iar primăvara, din rădăcini vor da plante noi care vor fructifica din lunile iulie-august. Iată de ce zmeurul remontat poate fi plantat în diverse recipiente pe spații restânse.”

Cum se cultivă zmeurul în diverse recipiente

„Recipientele pot fi din lemn, argilă sau diverse materiale ecologice. Pentru a ne bucura de o plantare reușită, la fundul ghiveciului, punem un strat de argilă expandată (cheramzită) pentru a asigura drenaj plantei. Plantele de zmeur nu iubesc să aibă supradozaj de apă.”

Selecția drajonilor (plantelor) de zmeură

„Pentru plantare trebuie să alegem un drajon care are rădăcini bine dezvoltate. La plantele de zmeur rădăcinile nu se scurtează deoarece pe fiecare rădăcină se dezvoltă câte un mugure din care ar putea să fie crescută o plantă nouă.”

Plantarea zmeurului în ghivece

„Înainte de a planta drajonul de zmeur, trebuie să adăugăm un substrat format din turbă cu o reacţie a solului slab acidă sau neutră (pH 6-7), pământ cu nisip și perlită (granule albe care fac pământul mai afânat). Când plantăm într-un ghiveci, trebuie să urmărim ca rădăcinile să fie orientate în jos. Zmeurul se adâncește doar cu 2 cm mai jos de locul cum a fost crescut. Înainte de plantare trebuie înlăturate toate frunzele de pe tulpina de zmeur. După ce este bine aranjată în ghiveci, planta se scurtează aproximativ până la 2-3 ochi sau 15-20 cm. Iar când apare planta tânără, care depăşeşte înălţimea tulpinii vechi, ultima se înlătură de la nivelul solului, pentru a-i da posibiltate să se dezvolte mai bine planta nouă.”

Posibile probleme

„Este necesară irigarea regulată a plantelor de zmeur din ghiveci pe măsura necesităţii (în deosebi în perioadele calde şi secetoase), solul trebuie să fie umed moderat, dar nu în exces. În cazul când avem probleme cu bolile şi dăunătorii, înlăturarea părții aeriene prezintă un remediu eficient. Dar în cazul când plantele sunt sănătoase şi nu vor îngheţa în timpul iernii, şi doriţi să aveţi fructe timpurii în sezonul următor, atunci primăvara se face tăierea tulpinilor mai jos de ultimul mugure care a fructificat toamna târziu până la înghețuri. În acest caz veți avea fructe de zmeur mai devreme decât la soiurile timpurii.”

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!