După mai bine de 7 luni de secetă cumplită, care le-a provocat agricultorilor pierderi de milioane, a venit multaşteptată ploaie care le-a adus nu doar belşug, aşa cum mulţi şi-au dorit, dar şi pagube. Precipitaţiile abundente au afectat în special cireşii şi merii.
''Astea-s 80 de milimetri de precipitaţii în ultimele 10 zile. Nicio şansă. Chiar şi cireaşa verde, tot s-a crăpat".
Nicu Pascal are două livezi în comuna Negureni, raionul Teleneşti: 15 hectare de cireş şi 30 de măr. Din cauza ploilor abundente din ultimele zile, aproape toate soiurile de cireşe timpurii au crăpat.
"Toată cireaşa, aproximativ 80 la sută din soiurile devreme, anume devreme care trebuiau să fie recoltate la 12 iunie, ele sunt crăpate. Nu au rezistat la un aşa surplus mare de precipitaţii care le-au avut", a spus Nicu Pascal, pomicultor.
Pomicultorul spune că pierderile suportate se ridică la peste un milion de lei. Specialiştii în pomicultură susţin că ploile au afectat cireşele de mai în nordul şi centrul ţării. În pericol sunt şi livezile de măr, care însă mai pot fi salvate.
"Frecvenţa acelor ploi, care au fost înregistrate în ultimele zile, impune pomicultorii, producătorii de mere, ca să efectueze acele tratamente de uz fitosanitar", a zis Ananie Peşteanu, specialist în pomicultură.
Pentru a evita astfel de consecințe negative, specialiștii recomandă pomicultorilor plantarea și testarea soiurilor de cireșe rezistente la condițiile climaterice din regiunea unde situată plantația.
''Înţelegem neliniştea producătorilor, este o situaţie creată de natură, nu este influenţată de factorul uman. În aceste condiţii specialiştii recomandă plantarea şi testarea soiurile rezistente condiţiilor climaterice din regiunea în care locuim", a zis Ecaterina Grigorean, comunicator în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.
În Moldova sunt în jur de 140 de mii de hectare de livezi cu pomi fructiferi.