Articole

Pregătirea animalelor pentru primăvară

Pentru că toate animalele din gospodărie să rămână sănătoase, astfel încât să ofere o productivitate mulțumitoare, este important să se ia măsuri din timp pentru a preveni apariția unor boli, iar în unele cazuri, de a administra tratamentele necesare. Ieșirea din iarnă și temperaturile tot mai calde care vor urma, vor favoriza dezvoltarea bolilor și a diferitor viruși, iar animalele vor trebui să beneficieze de tratamente eficiente pentru a fi imunizate împotriva acestora.

În cele ce urmează vom prezenta cele mai importante tratamente care trebuie administrate animalelor, odată cu venirea primăverii, măsurile care trebuie întreprinse pentru a le asigura igiena, dar și schemele obligatorii de tratament, pe care orice crescător responsabil va trebui să le aplice.

Deparazitarea animalelor, în funcție de specie

Deparazitarea de primăvară este o operațiune recomandată pentru toate speciile de animale, iar în cazul erbivorelor, aceasta trebuie întreprinsă cu aproximativ 2 săptămâni înainte de scoaterea lor la pașunat. În ceea ce privește speciile rumegătoare, precum bovine, caprine și ovine, se recomandă soluțiile injectabile, iar pentru cabaline se vor administra suspensii orale.

Deparazitarea este importantă și pentru animalele de companie, care pot fi, de asemenea, afectate de schimbările petrecute odată cu venirea primăverii. Atunci când vine vorba despre câini, este important să vă asigurați că vor beneficia de o schemă de tratament conform cu nevoile lor particulare, așa că este recomandat să apelați la o clinică specializată, care să poată recomanda un vaccin pentru câini eficient sau, după caz, serviciul de stomatologie veterinară. 

Îngrijirea adăposturilor

Pe lângă operațiunea de deparazitare, necesară pentru bunăstarea animalelor, este important să fie prevenită posibilitatea ca animalele din fermă să contracteze anumite boli, prin bună igienizare a adăposturilor acestora. În cazul adăpostului păsărilor, va fi nevoie să eliberați spațiul de toate hrănitorile și adăpătorile, care vor trebui golite de conținut, spălate bine cu un furtun cu presiune și un dezinfectant special, pe care îl puteți procura de la farmacia veterinară, ce trebuie aplicat cu ajutorul unei cârpe. În continuare va trebui să eliminați tot așternutul, asigurându-vă că îndepărtați toate resturile, iar apoi să spălați, cu ajutorul unui furtun cu presiune, atât podeaua, cât și peretii. Aplicați dezinfectant pe toate suprafețele, așteaptați câteva ore până când se va usca, iar apoi așezați un strat de rumeguș sau de paie pe podea și puneți toate adăpătorile și hrănitorile.

Pentru grajduri, va fi necesar să scoateți toate recipientele de apă și de hrană din spațiu, și să eliminați așternutul, resturile vegetale și gunoiul de grajd, până când podeaua devine liberă. În cazul în care ai dispozitive fixe de furajare în grajd, care nu pot fi scoase, acestea trebuie curățate bine, cu ajutorul unui furtun cu presiune. Cu ajutorul aceluiași furtun va trebui să spălați și podeaua, și pereții grajdului. În continuare, cu ajutorul unui pulverizator sau chiar a unei pompe de stropit, va fi necesar să aplicați dezinfectatul, atât în interiorul grajdului, cât și pe recipientele de hrană și apă, care poate fi procurat din farmaciile veterinare, în dozele și în modul recomandat de medic.

Acțiuni de tratament necesare primăvara

De menționat este și faptul că, pe lângă toate aceste metode de tratament și igienizare, fermierii trebuie să se asigure că vor fi luate și acțiunile sanitar-veterinare, care vor fi îndeplinite de medicul veterinar, la solicitarea crescătorului. De exemplu, pentru păsări, este obligatorie vaccinarea împotriva pseudopestei aviare și a antraxului. Tot împotriva antraxului vor trebui vaccinate și bovinele, ovinele, cabalinele sau caprinele, de către medicul veterinar.

Cu tratamentele și pregatirea optimă, animalele din gospodarie vor păși cu bine în noul sezon și vor fi pregătite pentru a oferi productivități sporite. Acordați atenție fiecărei măsuri de protecție, pentru a asigura bunăstarea necuvântătoarelor. 

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: ecoferma.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!