Articole

Președintele Igor Dodon despre exportul de grâu. Ce propune opoziția pentru situația din sectorul agroalimentar

Actualmente, certificate pentru exporturi de grâu de cerealiere de grupa întâi în țară, practic nu se eliberează, dar speră că, în curând, va fi și o decizie oficială pentru interzicerea exportului de cerealiere, așa cum au făcut-o marea majoritate a țărilor. Declarația a fost făcută de șeful statului Igor Dodon, în cadrul emisiunii Președintele Răspunde, scrie unimedia.info.

„Cineva a scris zilele acestea că se duce masiv grâul din țară. La această etapă certificate pentru exporturi de grâu de cerealiere de grupa întâi în RM practic nu se eliberează, sperăm că va fi în curând și o decizie oficială pentru interzicerea exportului de cerealiere, așa cum au făcut-o marea majoritate a țărilor. Am văzut că a crescut prețul puțin la grâu în Republica Moldova, chiar la Șoldănești,la o brutărie unde au spus că prețul la grâu este deja 3,80 lei, aproape 4 lei. Am venit cu un mesaj către întreprinderile din panificație să nu admită totuși să nu admită majorări la pâine”, a declarat șeful statului, la emisiunea Președintele Răspunde.

Igor Dodon a mai spus că la moment, resurse cerealiere sunt suficiente.

„Dacă e să vorbim de situația agricolă, specialiștii de la ministerul Agriculturii, alți colegi îmi dau asigurări că rezerve sunt, adică nu vom muri de foame, dacă vorbim de grâu și porumb.Rezerve de cerealiere în RM sunt. Exporturile au fost parțial, și în ultimul timp, total sistate, de aceea grâul care este în țară, rămâne în țară. Ne ajunge aceste rezerve până la roada nouă. Înțelegem că roada ar putea fi destul de scăzută în acest an, dar sperăm că o să plouă și cred că situația va fi parțial salvată”, spune președintele.

În același context, liderul platformei DA, Andrei Năstase cere interzicerea exportului de grâu, specificând că Moldova se află într-o situație alarmantă în ceea ce privește rezervele strategice de cereale.

„Azi noi am primit datele veridice privind stocurile de cereale din țară. Există o situație alarmantă în ceea ce privește rezervele strategice de cereale ale Moldovei. La moment în țară, cu tot cu rezerva de stat, au rămas aproximativ 200 mii de tone de grâu. Necesitățile anuale ale Moldovei se estimează la aproximativ 450 de mii de tone de grâu alimentar, inclusiv semință, asta fără necesitățile sectorului zootehnic. Prognoza pentru recolta de grău pentru anul curent este una foarte sumbră”, a declarat Andrei Năstase într-un live pe Facebook.

Dat fiind faptul că, pentru anul curent, prognoza pentru rezolta de grâu este una negativă, Andrei Năstase vine cu un șir de propuneri către autorități pentru facilitarea situației și diminuarea crizei.

„Se impune urgent suspendarea oficială a exportului de grâu cel puțin până la 1 octombrie 2020. Totodată, autoritățile trebuie să mai procure în rezerva de stat la prețuri avantajoase pentru agricultori încă cel puțin 150 de mii de tone de grâu, care urmează a fi împrumutat ulterior mai multor brutării la toamnă în vederea neadmiterii majorării prețurilor la pâine”, a mai spus liderul Platformei DA, lansând mai multe propuneri către autorități:

- Să creeze o comisie guvernamentală cu implicarea partenerilor de dezvoltare, imputernicită să evalueze impactul secetei, a înghețurilor și a crizei pandemice asupra sectorului agroalimentar; 
- Să evalueze oportunitatea declarării stării de urgență cu caracter natural în țară sau cel puțin în cele mai afectate raioane, fără limitarea drepturilor fundamentale ale oamenilor;
- Să elaboreze rapid mecanismul eliberării certificatelor confirmative ale circumstanțelor de forță majoră în condițiile stării de urgență, ceea ce ar permite fermierilor să obțină aceste certificate în vederea simplificării negocierilor cu creditorii;
- Să aprobe regulamentul privind mecanismul utilizării apelor subterane în scopul irigării terenurilor agricole;
- Să se adreseze partenerilor externi în vederea asistenței financiare pentru a depăși criza naturală;
- Să suplinească Fondul de Dezvoltare a Agriculturii cu minim 500 de mln lei pentru plăți directe întreprinderilor agricole, inclusiv celor zootehnice, care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor;
- Să scutească întreprinderile care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor de plata impozitului pe venit;
- Să amâne cu cel puțin 6 luni achitarea în bugetul public național a impozitelor și a taxelor aferente plăților salariale de către întreprinderile care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor; 
Ministerul Agriculturii a anunțat o situație fără precedent în agricultură, provocată de seceta din acest an, iar premierul Ion Chicu a precizat că recolta de grâu va scădea cu 50 la sută. Totodată, autoritățile dau asigurări că Moldova nu se va confrunta cu o criză alimentară.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!