Prețul grâului continuă să crească la nivel european și mondial. Săptămâna trecută, ultima zi de tranzacții încheiate a adus pe Bursa de la Paris o nouă creștere, până la un nivel de 254,50 de euro pentru grâul MATIF cu livrare în luna septembrie.Vinerea trecută, grâul din contractul cu livrare în septembrie a crescut cu 3,6% la MATIF până la 254,5 euro pe tonă.
Raportat la anul trecut, grâul este mai scump cu 40,8%, numai în ultima săptămână fiind înregistrate aprecieri de preț de 10,9%, relatează agrointel.ro.
Prețul grâului poate ajunge la 300 de euro pentru o tonă
Prețul grâului la Bursa din Paris se află la cele mai înalte niveluri începând cu 30 aprilie anul acesta (maximul istoric atins a fost de 257,75 euro/tonă), analiștii vorbind chiar de un prag de 300 de euro pe tonă ce ar putea fi atins dacă aprecierea grânelor continuă în același ritm.
Un mare aport îl are și cel mai recent raport Agenției SUA pentru agricultură (USDA), care a redus semnificativ estimările privind recolta de grâu din Rusia și Canada, doi mari exportatori mondiali.
Pe Bursa de la Chicago, prețul grâului CBoT în contractul cu livrare în septembrie a crescut vineri cu 1,2%, ajungând la 280,04 dolari/tonă. În ceea ce privește raportul de la un an la altul, cotațiile au crescut cu 53,4%. În ultima săptămână, grâul de pe bursa americană s-a scumpit cu 6,0%.
Prețul mai mare la grâu ar putea fi benefic pentru agricultorii din Moldova, care anul trecut au suportat pierderi enorme ca urmare a recoltei proaste din cauza secetei.
Recolta bogată
Pentru anul agricol 2021-2022 au fost semănate circa 318.000 hectare de grâu, ceia ce constituie cu 4% mai mult decât în anul trecut și 64.000 hectare de orz, cu 18% mai mult decât în anul 2020.
Datele Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) arată că recolta de cereale este mai bogată decât în anul trecut, chiar dacă campania de recoltare a început mai târziu din cauza ploilor.
Şi estimările Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că, în acest an, recolta medie la majoritatea culturilor ar putea fi peste media anuală. Astfel, se prognozează că roada medie pe țară în anul 2021 va constitui 3,3-3,6 tone de grâu la hectar, în timp ce roada medie în ultimii 10 ani a constituit 2,9 tone.
În consecință, au fost deja reluate exporturile de cereale din țară.
Amintim că, anul trecut, din cauza secetei s-a strâns una dintre cele mai mici recolte de grâne din ultimii 20 de ani, ceea ce a dus la apariția unor temeri privind o eventuală criză alimentară. Totodată, autoritățile au impus o serie de restricții la exportul de grâne.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!