Articole

Producătorii agricoli și unii experți susțin că prețul pâinii riscă să se majoreze

Scumpirea pâinii este inevitabilă în urma recoltei mici de grâu și majorarea prețurilor pe piața internă și regională. De această părere sunt producătorii agricoli care au avut pierderi mari din cauza secetei. Opinia e împărțită și de unii experți economici, dar și comercianții de cereale relatează Agora.md. Aceștia spun că mai mulți factori vorbesc despre o posibilă creștere a prețurilor pentru produsele de panificație, însă fluctuația va depinde de abilitatea autorităților de a gestiona stocurile de grâu și dacă vor interveni cu subvenții pentru producători. 

Agricultorul din raionul Rezina Andrei Gârlea a cultivat în acest an peste o mie de hectare de grâu. El spune că în unele locații a pierdut toată recolta din cauza secetei, iar pe alte câmpuri s-a micșorat semnificativ. În acest context, el spune că majoritatea producătorilor se confruntă cu această situație, iar scumpirea pâinii ar fi inevitabilă. 

„Eu cred că ar trebui de scumpit pâinea, pentru că asta e situația. Dacă grâul la noi a ajuns să coste 3,60 lei, iar anul trecut a fost 2,70 lei, atunci pâinea nu poate avea același preț. Dar depinde și de Guvern dacă va face intervenție pe rezerve de stat, atunci poate contribui la diminuarea prețurilor”, a explicat Andrei Gârlea. 

Aceeași părere e împărțită și de agricultorul din raionul Criuleni Dumitru Orescu care a suportat mai multe pierderi decât s-ar fi așteptat. 

„Prețul pâinii ar putea să majoreze cu 20-30%, iar al grâului de la trei lei până la 4,80 lei. Prognozele sunt mult mai rele decât cele făcute anterior. Noi avem câmpuri unde nu am recoltat nimic, iar stocurile sunt mult mai mici decât consumul pe piață”, spune producătorul agricol Dumitru Orescu. 

„Prețul grâului a crescut în acest an cu 80 de bănuți per kilogram. Nu era nimic așa grav dacă nu era aceeași situație din țările din jurul Mării Negre, din cauza cărora se formează și prețul în regiune. Rusia a obținut o recoltă mai mică decât a estimat, Ucraina a obținut o recoltă mai mică, precum și România, Bulgaria. Germania nu prea exportă grâu, iar asta duce la o presiune mai dură asupra pieței. Această majorare a prețului și conjuctura din regiune o să ducă până la urmă la majorarea prețului la pâine. Dacă statul va avea resurse să intervină și să subvenționeze producătorii de pâine, atunci nu va crește prețul. Noi știm că statul nostru nu prea vrea să subvenționeze sectorul agricol, iar asta va duce la creșterea prețului la un leu pentru bucata de pâine”, menționează Constantin Manole. 

În același context, expertul economic Roman Chircă declară că mai mulți factori ar putea conduce la scumpirea pâinii, iar fluctuația prețurilor va depinde de gestionarea eficientă a stocurilor de grâu pe care le are R. Moldova. 

„Este o reducere a roadei, ceea ce duce la scumpirea grâului. Asta va avea influență asupra creșterii prețurilor la pâine. La fel, pe piețele regionale se înregistrează secetă, în special în Ucraina și România. Acolo avem o scumpire pentru cereale. Pe piețele internaționale are un proces invers, de ieftinire pentru cereale. Toate aceste fenomene înseamnă că R. Moldova poate avea un efect de majorare a prețului la pâine, relativ mic în cel mai bun caz. în cazul unei fluctuații majore, pot fi importate de peste hotare. Din regiune se va importa doar în cazul în care va fi o criză mai mare a roadei în acest an. Va fi o fluctuație nesemnificativă dacă se reușește gestionarea stocurilor de cereale și de producere”, declară expertul economic, Roman Chircă. 

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!