Articole

Producătorii de îngrășăminte și produse agrochimice trag un semnal de alarmă pe fundalul crizei energetice

Producătorii de îngrășăminte și produse agrochimice își văd existența în pericol din cauza exploziei prețurilor la energie. Au redus producția și au închis fabricile. Fermierii se confruntă cu prețuri record ale îngrășămintelor.

Cauza este prețurile în creștere ale energiei, care nu mai permit companiilor să producă la un preț care acoperă costurile sau care să le susțină buzunarele mari, scrie Agrimanet.ro, cu referire la Agrarheute.

De exemplu, gigantul BASF a redus săptămâna trecută producția de îngrășăminte la uzinele sale din Ludwigshafen și Anvers. Acum, producătorul de îngrășăminte SKW Piesteritz pare să ia în considerare oprirea producției. „Aprovizionarea cu gaze a cetățenilor și a industriei europene trebuie să fie pusă din nou pe o fundație stabilă și accesibilă”, a declarat directorul general al SKW, Petr Cingr. În caz contrar, există riscul opririi producției.

Purtătorul de cuvânt al Asociației Industriei Chimice, Landesverband Nordost, Dr. Christof Günther, a spus despre evoluțiile dramatice de pe piețele de energie: „ Explozia de preț pe piețele de energie ia proporții dramatice. În special, nivelul prețurilor gazelor naturale, care a fost atins acum, amenință să devină o chestiune a existenței companiilor noastre. În zona noastră a asociației, companiile sunt deja pe punctul de a trage frâna de urgență și de a opri sistemele.

„Această evoluție trebuie să fie un apel de trezire pentru politicieni. Dacă prețurile la energie vor mai crește, atunci acesta nu este un risc operațional, ci o problemă pentru societate în ansamblu”. În opinia asociației, acest lucru trebuie abordat din punct de vedere politic și trebuie oferită ajutorul urgent necesar.

Producția de amoniac și îngrășăminte nu mai „are sens”

„Procesul de transformare către o economie neutră din punct de vedere climatic va duce la costuri mari de investiții ”, spune Günter. Dacă prețurile la electricitate continuă să scape de sub control, aceste investiții sunt în pericol. În același timp, prețurile ridicate la electricitate amenință să ne întoarcem la cărbune. O astfel de derulare este nedorită pentru climă. „Politicienii sunt chemați să rezolve rapid și să nu se ascundă mai departe în geopolitică”, se spune în declarația asociației.

În producția de îngrășăminte cu amoniac și azot, gazele naturale au o importanță crucială atât ca materie primă, cât și ca sursă de energie. Iar prețurile record la gazele naturale reprezintă mari provocări pentru industria îngrășămintelor.

Aceasta include, de asemenea, creșterea bruscă a prețurilor certificatelor de CO2 și așa-numitele drepturi de poluare la comercializarea emisiilor. Datorită scăderii ofertei de combustibili fosili și creșterii simultane a cererii, acestea aproape s-au triplat de la 23 la 63 de euro pe tonă.

Creșterile de costuri ridicate nu pot fi transmise către clienții finali (adică fermieri). Se solicită Comisiei UE să asigure o aprovizionare suficientă cu gaze naturale la prețuri accesibile.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!