Articole

Propriul sistem de irigare în grădină: Amenajare, avantaje și beneficii

Plantele din grădina ta au nevoie de câteva lucruri esențiale: lumină, apă, nutrienți și protecție în fața dăunătorilor. Dintre toate, lumina și apa sunt esențiale. Dacă nu prea poți face mare lucru în privința primului, cu excepția găsirii unei zone fără multă umbră, asigurarea apei necesare plantelor stă doar în puterea ta. Și poți face acest lucru simplu, folosind o stropitoare sau un furtun, sau poți da plantelor exact câtă apă au nevoie, prin amenajarea unui sistem de irigare în grădină.

Există două mari feluri de irigare: prin picurare sau prin aspersie (stropire). Fiecare are avantajele si dezavantajele sale. Sistemul de irigare prin picurare este menit să asigure apa necesară direct la rădăcinile plantelor, dar într-un ritm foarte lent. Avantajele unui astfel de sistem constau în faptul că împiedică apariția buruienilor, încetinesc sau previn dezvoltarea anumitor boli foliare, previn evaporarea apei și consumă foarte puțin.

Un sistem foarte simplu se poate realiza cu ajutorul unui furtun de picurare, conectat la un rezervor de apă. Sistemele mai complexe pot fi automatizate, având și senzori de umiditate sau duze care reglează cantitatea de apă.

Avantajele unui astfel de sistem sunt:

  • Consumul redus de apă
  • Costuri reduse cu fertilizarea
  • Menținerea umidității în parametri optimi doar în zona rădăcinilor
  • Reducerea infestării cu buruieni și ușurarea lucrărilor mecanizate
  • Reducerea eroziunii
  •  Reducerea riscului de atac al agenților patogeni

Sistemele de irigare prin aspersie au rolul de a imita precipitațiile. Apa este stropită nu doar la rădăcinile plantelor, ci pe toată suprafața. Se pot folosi în special pentru suprafețele mici. Un astfel de sistem de irigare conține câteva elemente de bază: rezervorul de apă, conductele necesare și aspersoarele, care pot fi de tip spray sau rotative.

Dacă doriți un sistem automatizat de irigare, trebuie să mai adăugați un temporizator care va programa durata și momentul stropirii grădinii, un senzor de ploaie, ca să nu irosiți apa în caz de precipitații, electrovalve pentru a controla accesul apei și un sistem de filtrare. Rețineți însă, cu cât sistemul este mai complex, cu atât pot apărea și mai mulți factori care să ducă la defecțiuni.

În plus, sistemele de irigare prin stropire necesită o presiune mai mare a apei, deci asigurați-vă că pompa de apă poate asigura un debit corespunzător. Aspersoarele trebuie alese și ele în funcție de suprafața care trebuie udată, de rata de aplicare a apei și înălțimea de lucru.

Irigarea prin aspersie are costuri reduse, dar mai ridicate comparativ cu sistemele de irigare prin picurare. 

Printre beneficiile unui astfel de sistem se numără:

  • Distribuirea uniformă a apei
  • Cantitatea redusă de apă, comparativ cu stropirea manuală
  • Mai mult timp liber în cazul în care folosiți un sistem de irigare cu automatizare
  • Potrivire pentru orice fel de suprafețe
  • Durată mai lungă de viață comparativ cu sistemele de irigare prin picurare
  • Puteți efectua și o fertilizare a plantelor, diluând fertilizanții, în dozele recomandate de producători, în apa de irigat.

Există însă și câțiva factori de care trebuie să ții cont în cazul în care alegi un astfel de sistem. În primul rând, momentul zilei trebuie ales cu atenție, mai ales în zilele foarte călduroase, deoarece o stropire a plantelor în plină zi, la temperaturi ridicate, poate duce la arderea acestora, deoarece picăturile de apă de pe frunze se pot comporta precum niște lentile, concentrând asemenea unei lupe razele soarelui.

Totodată, evită udarea în exces a plantelor pentru că, la fel ca lipsa apei, abundența acesteia le poate afecta semnificativ și poate crește mult riscul apariției unor boli care-ți pot distruge plantele. Un alt dezavantaj apare în situația folosirii unui sistem foarte simplu (rezervor, furtun, aspersor) sau subdimensionat, deoarece va trebui să schimbi periodic poziția furtunelor de alimentare și a aspersoarelor pentru a preveni tasarea plantelor și pentru a acoperi întreaga suprafață.

Источник: stiriagricole.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!