Articole

Reacția ANSA, după ce un lot de mere a fost interzis pentru export în Federația Rusă

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a venit cu o reacție, în legătură cu lotul de mere returnat din Federația Rusă, din cauza depistării molii orientale Grapholita molesta (Busck). Agenția susține că molia orientală nu este un organism de carantină fitosanitară pentru Republica Moldova, dar face parte din lista insectelor de monitorizare ale ANSA.

„Monitorizarea fitosanitară este realizată în scopul determinării ariei de răspândire a organismului și avertizării fermierilor despre perioada optima pentru aplicarea măsurilor fitosanitare. Responsabilitatea producătorilor este menținerea stării fitosanitare și aplicarea măsurilor de combatere a dăunătorilor în perioada de vegetație”, se arată în comunicatul emis de ANSA.

Pentru unele regiuni ale Federației Ruse, de exemplu regiunea Krasnodar, aceasta insecta, la fel, nu face parte din organisme de carantina fitosanitară. Totuși, pentru a declara neconformitatea și a returna un lot, este suficient sa fi depistat un fruct cu semne de dăunare.

Instituția mai precizează că, în conformitate cu procedura stabilită prin Ordin ANSA, fiecare lot de marfă returnat din țara de import, la sosirea în republica este supus unui control fitosanitar repetat. Scopul controlului este verificarea respectării cerințelor fitosanitare, inclusiv și investigările de laborator, începând cu perioada de cultivarea și până la plasarea produsului vegetal pe piața internă sau externă.

Acum trei zile, pe 21 ianuarie, 20,2 tone de mere moldovenești, care urmau să ajungă în regiunea Breansk din Rusia, au fost întoarse înapoi de la postul vamal Krupeț. În cadrul expertizei, s-ar fi stabilit că merele erau contaminate cu molia orientală a fructelor (Grapholita molesta Busck).

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: unimedia.info

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!