Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează mai mult de 2,5 metri cubi de teren, reducându-se astfel considerabil dimensiunile gropilor de gunoi. Pe lângă aceasta, se mai salvează estimativ 17 copaci, 25 de tone de apă și 1,5 tone de ulei necesare producerii hârtiei din material lemnos, ca să nu mai vorbim de efortul mai mare de producție din materia primă.
Dacă hârtia poate fi reciclată cel mult de șapte ori, în funcție de calitate și de gradul de degradare, iar plasticul suportă între una și cel mult 10 reciclări, în funcție de tipul de plastic, există și materiale care pot fi reciclate aproape la infinit: sticla și metalul.
Dintre acestea, reciclarea sticlei prezintă o deosebită importanță, întrucât acest material nu este biodegradabil, iar tăieturile produse de cioburi pot cauza mari probleme animalelor, păsărilor, peștilor și, bineînțeles, oamenilor.
Avantajele reciclării deșeurilor prin colectare selectivă sunt numeroase, iar primul ar fi acela că sortarea industrială a gunoiului menajer este foarte dificilă și costisitoare. Prin colectarea selectivă, cetățenii ajută în procesul de sortare, punând deșeurile reciclabile în tomberoane speciale, marcate de obicei cu o culoare specifică.
Iată principalele categorii de materiale ce pot fi reciclate:
Sticla
Recipientele din sticlă pentru mâncare sau băuturi sunt reciclabile în proporție de 100% fără pierdere de calitate. Din păcate, nu toate obiectele din sticlă pot fi reciclate la fel de ușor, din pricina compoziției chimice diferite; printre obiectele din sticlă care nu pot fi reciclate sau care pot fi reciclate doar în anumite centre specializate enumerăm: geamurile tip termopan, vasele termorezistente (yena), cristalul.
Metalul
La fel ca în cazul sticlei, și recipientele din metal pot fi reciclate fără pierdere de calitate. În fapt, orice obiect metalic poate fi reciclat, fie că este fabricat din aluminiu, oțel, cupru sau din alte materiale feroase. În cazul recipientelor cu presiune, precum tuburile spray ale deodorantelor, este necesar a ne asigura că acestea sunt goale înainte de a le pune în tomberonul de metale, pentru că altfel pot provoca explozii.
Hârtia
În principiu orice tip de hârtie poate fi reciclat, de la foi A4 la cartoane, însă există câteva restricții: hârtia de reciclat trebuie să fie curată, necontaminată cu mâncare sau cu alte materii biologice și să nu conțină plastic în alcătuirea ei (de exemplu planșele plastifiate nu sunt bune de reciclat). Este recomandat a se îndepărta agrafele sau capsele din metal pentru a înlesni procesul de sortare.
Plasticul
Există mai multe tipuri de plastic, fiecare având compoziție chimică diferită și necesitând un tratament specific pentru a putea fi reciclat.În principiu, recipientele PET de apă plată sau minerală, sau folia din polietilenă pot fi reciclate de peste 10 ori; datorită prevalenței acestui tip de material plastic și faptului că el pot fi ușor revalorificat, reciclarea celorlalte tipuri de plastic este uneori trecută în planul secund. Astfel, anumite obiecte din materiale plastice nu pot fi reciclate decât în anumite centre specializate și, ca atare, se recomandă evitarea lor pe cât este posibil sau înlocuirea lor cu obiecte echivalente din materiale mai reciclabile sau mai prietenoase cu mediul; dintre acestea enumerăm: pungile, paharele de iaurt, pahare/tacâmuri/caserole/farfurii de unică folosință, pixurile, periuțele de dinți, în principiu obiectele din plastic foarte dur.
În ciuda avantajelor practice deosebite, consumul materialelor plastice trebuie redus la minimum, datorită faptului că acestea nu pot fi reciclate la infinit și, odată ajunse la groapa de gunoi, în procesul de descompunere ele degajă substanțe toxice care afectează și mediul înconjurător.
Echipamentele electrice și electronice
Cu toate că telefoanele sunt făcute în mare parte din plastic, metal și sticlă, ele conțin și materiale foarte toxice pentru ființele vii, precum plumbul sau mercurul din baterii. De asemenea, cuprul firelor electrice au o valoare mare și nu merită a fi amestecate cu alte tipuri de metale, pierzând astfel din puritate și calitate. Ca atare, reciclarea dispozitivelor electrice și electronice (inclusiv a aparatelor electrocasnice) se realizează separat, întrucât separarea pe componente necesită efort manual specializat. De asemenea, bateriile constituite o categorie aparte de deșeuri electrice și se recomandă a se colecta separat.
Anvelopele și cauciucurile
Ieșirea din uz a anvelopelor constituie o problemă în ziua de azi. Încă se caută metode viabile de reciclare a acestor deșeuri produse pe scară largă; dificultatea vine în principal de la legăturile foarte puternice dintre moleculele de sulf care nu permit izolarea lanțurilor organice de cauciuc ce ar putea fi remodelat mai apoi în producția unor anvelope noi. Anvelopele nu trebuie să ajungă la groapa de gunoi, întrucât există riscul ca acestea să ia foc, iar arderea lor produce gaze toxice în atmosferă, putând cauza grave probleme respiratorii. Din aceste motive, anvelopele ieșite din uz sunt depozitate în centre speciale, iar reciclarea în cazul acestora înseamnă de obicei utilizarea drept combustibil în industria cimentului sau ca sol moale în parcurile pentru copii.
Materialele de construcție
Din păcate, majoritatea materialelor de construcții ajung la groapa de gunoi, deși ele pot fi reciclate. Sticla, lemnul, cărămizile, pietrele sau betonul, polistirenul, metalul pot fi reciclate și refolosite pentru construcții noi. Totuși, datorită particularităților acestui tip de deșeu, în special din cauza dimensiunilor mari și a densității/masei foarte mari, transportul lor la centrele de reciclare trebuie plătit de către persoana care produce deșeurile. O consecință tristă a acestui fapt este că acest lucru încurajează aruncarea materialelor de construcție în natură.
Hainele și încălțămintea
Obiectele vestimentare care nu ne mai plac sau care nu mai corespund fizionomiei pot fi duse la un centru de reciclare. Cele care se sunt încă bune de purtat vor fi spălate, recondiționate și recomercializate în magazinele economice tip second-hand, iar de la cele care nu mai pot fi purtate se va recupera materialul refolosibil.
Compostul sau deșeurile organice
Deșeurile organice biodegradabile pot fi și ele revalorificate ca fertilizatori în agricultură, însă deocamdată acest lucru nu constituie o prioritate în comparație cu celelalte tipuri de materiale reciclabile, fiindcă necesită un efort mai mare din partea cetățeanului.
Centrul de Inovare și Politici din Moldova este organizația beneficiară a Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Comunitate implicată pentru prosperitate. Ialoveni - orașul viitorului” în orașul Ialoveni.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă - AGER și AO ADR "Habitat".
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!
Источник:
cipm.md