Articole

Reîntinerirea nucilor bătrâni

Nucul are o mare putere de regenerare naturală. Se pot vedea nuci prăbușiti la bătrânețe la care apar și se dezvoltă de la bază sau chiar din tulpinile pe cale de putrezire, lăstari viguroși. Această însușire a nucilor trebuie folosită cât mai mult pentru regenerarea nucilor valoroși, care se găsesc în toate zonele de cultură din țara noastră.

De obicei, cultivatorii, atunci când observă că o parte din ramuri se usucă, iar recolta scade, aplică un fel de tăiere de regenerare, reducând ramurile la jumătate sau la o treime sau chiar îndepărtează toată coroana, lăsând numai trunchiul. Aceasta nu este cea mai indicată tăiere de regenerare a nucului, mai ales când pomii prezintă scorburi sau început de putrezire a măduvei.

În asemenea cazuri este mai corect să se taie pomii în întregime de la suprafața solului, operație care permite nu numai să se refacă nucul respectiv, dar să se și înmulțească vegetativ, obișnuindu-se mai multe exemplare, care fie că se plantează ca atare, fie că se folosesc ca ramuri altoi.

Pentru a se asigura o refacere rapidă, prin emiterea unor lăstari viguroși, tăierea nucilor necorespunzători trebuie să se facă în perioda toamnă-iarnă, la înalțimea de maxim 20 cm de la sol. După tăiere, cioatele se acoperă cu pământ sau frunze uscate, ceea ce contribuie la o mai bună lăstărire.

În mod obișnuit, pe buturuga nucului tăiat apar mai mult de 10 lăstari, dintre care se aleg doar 2-3 care cresc aproape unul de altul și pe aceeași parte a buturugii, pentru refacerea nucului, iar ceilalți se îndepartează.

După 3-4 ani, pe fiecare buturugă se lasă un singur lăstar, format în apropierea coletului, chiar dacă acesta nu e cel mai puternic. Foarte prețioși sunt lăstarii așezați mai jos, la nivelul solului, deoarece printr-o mușuroire superficială se înrădăcinează relativ ușor, formând un sistem radicular propriu.

Tăierea pentru formarea coroanei noilor pomi se face sumar, pentru a ușura parcurgerea perioadei de creștere și intrarea pe rod. Este însă necesar să se taie la inel toți lăstarii ce se găsesc mai jos de prima ramură de schelet, pentru a evita dezbinarea lor sub greutatea zăpezii sau infectarea. Operația se execută la sfarșitul verii și orice tăietură se unge cu mastic sau vopsea în ulei.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: cultivaprofitabil.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!