Ridichea de lună este o specie anuală de ridichi, ce face parte din familia Cruciferae, pe care o regăsim frecvent în solariile fermierilor pe timpul rece. În circa o lună ea își formează rădăcina și poate fi recoltată. Vă prezentăm un ghid de cultivare pentru ridichea de lună.
Dacă dispuneți de un solar, pe perioada iernii vă puteți ocupa de cultivarea ridichiilor. Mai exact, din toamnă și până la debutul primăverii puteți planta și recolta ridichi, mai ales că și cererea, în această perioadă, este una bună.
Merită de precizat că o asemenea cultură poate fi organizată și în câmp, dacă aveți nevoie să produceți o cantitate mai mare. În general, în funcție de soi, ridichea de lună are o perioadă de vegetație de 30-40 de zile.
Ca să aveți mai multe cicluri cultivate, specialiștii vă recomandă să o semănați în etape, la o diferență de circa doua săptămâni. Pentru a ieși în toamnă cu producția este necesar să o cultivați undeva la mijlocul lunii august.
Soiuri de ridichi
Există mai multe soiuri de ridichi, mai ales în funcție de perioada de cultivare. De exemplu, ridichile de lună, Rodos, Redo sau Rutunde timpurii sunt soiuri care au nevoie de circa 30 de zile pentru a se dezvolta.
Pe de altă parte, există ridichi care se cultivă exclusiv iarna, însă au nevoie de o perioadă de vegetație de circa 100 de zile. În acest caz vorbim de Negre rotunde. De asemenea, există și ridichi de vară cum ar fi Rosie de Iernut, de Dumbrăveni, Bere de Munchen etc.
Ridichea de lună: cerințele față de sol, lumină, umiditate și temperatură
Deși au o rezistență mare la frig, ridichile au nevoie totuși de câteva condiții pentru a se dezvolta optim. Pentru germinarea semințelor aveți nevoie în solar de o temperatură de minim 3-4 grade Celsius, însă optim ar fi undeva la 6-7 grade. În perioada de vegetație temperatura optimă va fi undeva la 15 grade Celsius în timpul zilei și 11-13 în timpul nopții.
În cazul în care observați că ridichile de lună au deprins un gust iute, există mari șanse ca temperatura din interiorul solarului să fie puțin cam ridicată corelată cu lipsa irigațiilor.
O altă condiție esențială pentru dezvoltarea ridichiilor este și lumina. Practic, o expunere suficientă la lumină ajută dezvoltarea tuberculilor de rădăcină.
O recoltă bună de ridichi se obține inevitabil cu o irigație suficientă. Nu se va uda rar și mult, ci des și puțin. Nu faceți pauze de udare, deoarece rădăcinile vor crăpa. Umiditatea ar trebui să fie circa 60% iarna și 80% în perioadele mai calde.
Ridichea de lună se dezvoltă cel mai bine într-un pământ bine afânat, bogat în humus și care să aibă un pH neutru. De asemenea, solul trebuie să fie permeabil.
Este necesară fertilizarea?
În funcție de tipul solului pe care îl avem la dispoziție (dacă este bogat deja în nutrienți sau este mai sărăcăcios) putem lua decizia de a fertiliza pământul pentru cultura de ridichi.
Se poate folosi un Complex Top K, în cantitate de circa 30-40 kg la 1.000 m2 (2 saci). De asemenea se poate utiliza și gunoi de grajd.
Deoarece ridichea are o perioadă de vegetație scurtă, fertilizarea terenului va fi benefică și pentru următoarea cultură.
Se recomandă și aplicarea unor tratamente foliare sau radiculare pentru a ajuta planta să fie cât mai rezistentă. Un exemplu este Pikalin. Nu se vor mai face tratamente înainte cu 2 săptămâni de momentul recoltării.
Semănărea ridichilor
Ridichea de lună se seamănă sub formă de rânduri, la o distanță de circa 10 cm. Astfel, pe un metru pătrat va rezulta o densitate de circa 300 de plante.
Adâncimea la care se recomandă semănarea este de maxim 1 cm. O semănare prea adâncă va duce la dezvoltarea greșită a tuberculilor. Acordați o atenție suficientă mărunțirii terenului, deoarece altfel rădăcinile vor crește deformat.
Când putem semăna ridichile de lună
Într-o cultură de solar este important cum asociem plantele între ele. De aceea, ridichile se pot cultiva înainte de alte legume precum tomatele, prazul, țelina, ardeii, vinetele.
În perioada de toamnă, plantele premergătoare ridichii pot fi cartofii timpurii, fasolea verde, ceapa, usturoiul, castraveții.
Putem cultiva în același timp ridichiile cu salată sau ceapă verde, morcov.
Vom evita să cultivăm ridichiile în același timp cu varza, deoarece pot transmite aceleași boli unele de la altele.
Lucrările de întreținere pentru ridichii
Ridichea de lună nu are nevoie de lucrări ample de întreținere, fiind necesare doar: răritul plantelor, plivitul de buruieni, apoi circa două prăsile.
Recoltarea
Se va realiza după circa 4-5 săptămâni de la momentul înființării culturii, când rădăcinile s-au dezvoltat suficient. În cazul în care vorbim despre ridichile de vară, acestea au nevoie pentru a se dezvolta de aproximativ două luni.
Apoi, pentru cele de iarnă, recoltarea se poate produce la începutul lunii noiembrie.
Cum paătrăm ridichiile iarna
Pentru a păstra în bune condiții ridichiile recoltate trebuie să ținem seama de câteva sfaturi. În primul rând, acestea trebuie ținute în spații fără lumină, la temperaturi de circa 1 grad Celsius și la o umiditate destul de mare, de circa 90%.
Se pot păstra în silozuri sau șanțuri, însă ele trebuie să fie special concepute în zone neinundabile. Se vor acoperi aceste șanțuri cu nisip sau straturi de paie. În acest mod se pot păstra peste iarnă tot ce înseamnă rădăcinoase.
Curiozități despre ridichi
Dacă v-ați întrebat vreodată de unde provine această plantă, se presupune că din zona Mării Mediterane a ajuns în întreaga lume, inclusiv în China și Japonia. Ridichea de lună este o plantă anuală, în timp ce ridichile cultivate vara și iarna sunt bianuale.
Sursa:cultivaprofitabil.ro
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!