Articole

România este amenințată de o posibilă criză de semințe de grâu în toamnă

Inginerul Dimitrie Muscă de la Combinatul Agroindustrial Curtici, din județul Arad, trage un semnal de alarmă cu privire la o posibilă criză de semințe de grâu în toamnă. Din cauză că multe suprafețe au fost afectate de secetă, întoarse chiar, producțiile semincere vor fi mult mai mici, iar acest lucru se va regăsi în prețuri mai mari pentru sămânța de grâu.

Inginerul Dimitrie Muscă a lansat un apel către autoritățile române să ia atitudine și să facă o evaluare a situației loturilor semincere de grâu, în special.

”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ar trebui să se ocupe, să stea la noi în județele țării și unde promite ceva agricultura, să găsească sămânță de grâu pentru toamnă, pentru că au fost ani când s-a cumpărat sămânța de grâu cu 12 lei/kg (…). Gândiți-vă, dacă anul acesta va fi sămânța 15 lei/kg de grâu și va costa mii de lei însămânțarea la hectar de pământ și la toamnă nu vom avea bani și grâu să semănăm că sămânță o să importăm și n-o să se semene și nu o să avem grâu anul viitor. Nimeni nu ne-a întrebat de sănătate: ce suprafață? cum este? cum sunt culturile? putem face sămânță? Dacă nimeni nu întreabă nimic, se fac contracte futures. Traderii de cereale, vin și contractează în futures, acum își permit să contracteze la un preț bun, sunt tentații și țara rămâne fără grâu de sămânță, țara rămâne fără rezerva de stat. Indiferent ce se spune, ar trebui ca cine nu respectă rezerva de stat, să fie bagat la pușcărie, pentru că iată o calamitate: situația în care nu avem grâu si să rămână țara fără pâine, pai nu râde un mapamond întreg de noi?”, a opinat fermierul Dimitrie Muscă.

Directorul Combinatului Agroindustrial Curtici din județul Arad este convins că va fi o criză puternică de sămânță, ceea ce va face ca prețul să explodeze.

”În mod sigur, gândiți-vă că jumătate din suprafață deja este compromisă, că dacă mai rămâne și se face ceva, oricum va fi o producție foarte mică și dacă ar veni ceva ploaie acum, ori va fi foarte afectată sămânța, nu că rămânem fără sămânță – pentru că încă vestul are, încă de aici se poate aduna sămânță, dar trebuie venit peste noi. Va exploda și prețul. Există concurență, ați văzut când toată China a cumpărat carnea de porc din România și a ajuns în decembrie la 12 lei kilogramul de carcasă, deci oferta face prețul”.

Dimitrie Muscă a apreciat că schimbarea situației dramatice în care s-ar putea găsi agricultura, în ceea ce privește însămânțarea pe viitor, ar putea fi schimbată de fermieri, care din punctul său de vedere nu ar trebui să mai facă contracte futures.

”Trebuie luată măsura ieri, pentru ca fermierii să nu mai facă contracte futures pentru vânzarea grâului, mai ales aia care au nevoie de bani se duc și fac contract, se dă și un avans minim pe baza contractului, se dau bani de la bancă și fac contracte. Să se oprească contractele futures și la grâu, și la rapiță. Nu știu care este prețul la grâu în futures. Pe mine nu mă caută nimeni, niciodată în viața mea nu am vândut futures. Toți care sunt traderi au trecut pe aici și nu fac asemenea gafe”, a mai menționat Dimitrie Muscă, Directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici.

Источник: Agrointel.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!