România, pe ultimul loc privind robotizarea industriei alimentare

Articole

România este pe ultimul loc în UE din punct de vedere al robotizării industriei alimentare cu un 1%, faţă de media europeană de 7%, cu performerii săi Suedia 31%, Olanda 22%, Danemarca 16% şi Slovenia 10%, potrivit unei analize a INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, dedicate principalelor provocări ale agriculturii 4.0.

„Pe de altă parte, depăşim media europeană a întreprinderilor din industria serviciilor de cazare, alimentaţie şi băuturi care folosesc imprimarea 3D (2% în România, la fel ca în Germania sau Polonia, faţă de 1% media UE)”, se arată în studiul coordonat de Andreea Paul, preşedintele INACO.

Documentul mai semnalează că 75% dintre companiile agro-alimentare din România consideră că nu au expertiza digitală necesară şi doar 38% încearcă să se dezvolte digital, în plină revoluţie industrială 4.0.

„Ponderea valorii adăugate brute în PIB aşează agricultura României pe primul loc în UE. Suntem a 8-a putere agricolă ca valoare a sectorului în UE, dar gradul redus de tehnologizare ne condamnă la ultimul loc la productivitatea muncii. INACO propune crearea Grupului de Lucru pentru Agricultura Viitorului (GLAV) la nivelul ministerului de resort şi sub-grupuri GLAV la nivel regional, respectiv crearea laboratoarelor digitale educaţionale inteligente – SMART Lab – în toate şcolile agricole din România”, a declarat Andreea Paul, preşedintele organizaţiei neguvernamentale INACO.

Источник: Cotidianulagricol.ro
обратно к списку