Rompetrol Moldova SA, cel mai mare jucător de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, consideră că are şanse mari să nu achite amenda calculată de Consiliul Concurenţei (CCM), după o anchetă a modului cum erau stabilite preţurile la carburanţi de către 6 companii.
Potrivit unui raport al Rompetrol, pe 20 ianuarie 2021 Consiliul Concurenţei „a efectuat un raid în incinta principalelor 6 companii de produse petroliere şi gaze (inclusiv, dar fără a se limita la Rompetrol Moldova)”, în baza alegaţiilor că cele 6 companii „au încălcat legea concurenţei şi au stabilit concertat preţurile de vânzare cu amănuntul ale produselor petroliere (inclusiv gaz lichefiat)”
Administraţia Rompetrol susţine că „a respins alegaţiile şi a declarat că activitatea sa se bazează doar pe regulile sale interne şi viziunea sa de afaceri, independent de ceilalţi jucători ai pieţii”.
Pe 12 aprilie 2021, echipa de anchetă a Consiliului Concurenţei a emis raportul de investigaţie prin care a propus ca cele şase companii să fie sancţionate pentru presupusa lor înţelegere privind stabilirea preţurilor de vânzare cu amănuntul.
„Expunerea financiară aproximativă determinată de datorie contingentă este cuprinsă între 89 milioane şi 178 milioane lei (reprezentând cuantumul de 2-4% din cifra de afaceri pentru care se aplică un factor de multiplicare 1.2)”, se menţionează în raportul Rompetrol.
Compania spune că pe lângă termenul stabilit de legislația în vigoare (30 de zile lucrătoare) pentru a depune declaraţia de apărare, urmată de o audiere în faţa CCM, pe 19 Mai 2021 şi-a utilizat şi dreptul legal de a prelungi termenul de prezentare a observaţiilor asupra Raportului Consiliului Concurenţei cu încă 30 de zile lucrătoare.
„Dacă va fi cazul, decizia CCM ar putea fi atacată ulterior în instanţa de judecată”, accentuează Rompetrol.
Propunerea Consiliului Concurenţei şi şansele de a nu plăti amenda
Pe lângă asta, Rompetrol a recepţionat la finele lunii mai 2021 şi o scrisoare de la CCM cu propunerea de a exprima disponibilitatea sau indisponibilitatea de a formula angajamente în cadrul investigaţiei.
Nu este clar dacă Rompetrol a dat curs propunerii Consiliului Concurenţei, dar compania susţine că potrivit legislaţiei în vigoare „acceptarea angajamentelor propuse presupune încetarea situaţiei care posibil încalcă legislaţia din domeniul concurenţei, fără să se concluzioneze dacă a avut sau are loc o încălcare a legislaţiei concurenţiale, şi monitorizarea sporită din partea CCM a implementării angajamentelor asumate pe o perioadă prevăzută în decizia sa privind angajamentele”.
Totodată, în urma discuţiilor preliminare care au avut loc „cu o firmă juridică locală de renume care se va ocupa de caz”, compania a ajuns la concluzia „că există suficiente motive pentru a respinge alegaţiile echipei de investigare a CCM, dar cu scopul de-escaladării al acestui subiect şi având în vedere că conform legislației în vigoare acceptarea angajamentelor nu presupune recunoaşterea vinovăției, Entitatea a luat o decizie preliminară de a exprima disponibilitatea de a formula angajamente”.
Menţionăm că Rompetrol este unul dintre liderii pieţei petroliere a Moldovei, cu o cotă de piață a carburanților de 36,7% (din care segmentul vânzărilor cu amănuntul - 24,4%).
Raportul de investigație pe piața produselor petroliere al Consiliului Concurenței, despre care Mold-Street.com a scris încă în aprilie 2021 și trimis acum trei luni conducerii Parlamentului, pe lângă faptul că descrie cum ar fi avut loc în anii 2019-2020 înțelegerea de cartel de pe piața petrolieră din Republica Moldova, scoate la iveală și anumite interconexiuni.
Documentul confidențial a ajuns şi în presă, ceea ce în opinia unor specialişti a compromis şansele ca cele şase companii să achite amenda.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!