Articole

Rusia a majorat cu 30% exporturile de cartofi. Moldova se numără printre importatori

În primele nouă luni ale acestui an, Rusia a exportat 254,8 mii tone de cartofi (alimentar și semințe), ceea ce reprezintă cu 36% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, a declarat Roman Nekrasov, directorul departamentului de producție și protecție a culturilor în cadrul Ministerului rus al Agriculturii. În valoare bănească, exporturile au crescut cu 38,7% (până la 30,3 milioane de dolari, în 2015 suma a fost jumătate din aceasta), informează potatosystem.ru.

Nekrasov spune că printre cei mai mari importatori de cartofi pentru semințe sunt: Azerbaidjan, Kârgâzstan, Kazahstan, Serbia, Turkmenistan și Belarus. Cartofii alimentari produși în Rusia se bucură de cerere în: Ucraina, Uzbekistan, Georgia, Moldova, Tadjikistan.

Cu toate acestea, în timp ce importul de cartofi scade, acesta depășește totuși exportul. În primele 9 luni ale anului 2020, Rusia a importat 293,4 mii tone de cartofi (comparativ cu 298,3 mii tone în anul trecut). Cartofii au fost furnizați într-o măsură mai mare în extrasezon, în lunile martie-iunie. Prin urmare, este necesar să se dezvolte capacități de depozitare a cartofilor în Rusia. Până în prezent, acestea sunt suficiente pentru a stoca 4,5 milioane de tone de produse pe an. Potrivit lui Roman Nekrasov, până în 2025, țara va produce 7.575 milioane de tone de cartofi și, astfel, piața internă va fi asigurată cu cartofi de producție locală (cel puțin 95%). Potrivit lui Nekrasov, Rusia are toate șansele de a se alătura primilor trei producători mondiali de cartofi. În 2020, conform prognozelor Ministerului Agriculturii, Rusia va recolta 7,55 milioane de tone de cartofi (7.565 milioane de tone anul trecut).

Rusia a fost mult timp unul dintre cei trei lideri în producția de cartofi, spune Aleksey Krasilnikov, director executiv al Uniunii producătorilor de Cartofi. În prezent, în top 3 se află Ucraina cu 22,4 milioane de tone de cartofi, după China (90-105 milioane tone) și India (45-50 milioane tone).

Potrivit expertului, Rusia are încă poziții slabe la export. Din 2014, exportul de cartofi a crescut de cinci ori, în principal datorită Donbass, unde sunt furnizați anual până la 120 de mii de tone. În același timp, sezonul trecut, pe fondul secetei din Ucraina, cartofii rusești au ajuns nu numai în Donbass, ci și în partea centrală a țării. Astfel, au fost livrate aproximativ 250 de mii de tone de cartofi rusești, care au ajuns în Ucraina prin Belarus.

În mod tradițional, Azerbaidjanul ocupă prima poziție în ceea ce privește exportul (aproximativ 50 de mii de tone). Iar volumele de aprovizionare sunt în creștere. Ei livrează rușilor cartofi timpurii, iar Rusia cartofi pentru sămânță și alimentari.  Crește și volumul de aprovizionare către Asia Centrală: o cantitate semnificativă se îndreaptă către Uzbekistan, în Kârgâzstan și Turkmenistan există intenții de a crește producția de cartofi și, prin urmare, va exista o cerere pentru furnizarea de cartofi de sămânță. În plus, pe fonul secetei din Europa, cartofii din Federația Rusă au fost exportați în Serbia și Muntenegru, în special pentru procesare.

În opinia lui Aleksey Krasilnikov cea mai de perspectivă direcție ar fi furnizarea de produse cu valoare adăugată ridicată - chipsuri, făină de cartofi și fulgi. La acest capitol geografia exporturilor ar putea fi foarte largă: din China până în America Latină.

„Statisticile europene spun că fiecare a doua tonă de cartofi este procesată, iar în Belgia, de exemplu, până la 85%”, notează expertul. Astăzi (cu excepția gospodăriilor), Rusia produce 7-7,5 milioane de tone: 1 milion de tone rămân pentru semințe pentru sezonul următor, iar aproximativ 1,5 milioane de tone vor fi prelucrate în acest sezon. Și acest lucru, desigur, nu este suficient”, spune Krasilnikov.

„Dacă ar exista un program de stat separat care să sprijine prelucrarea în sectorul cartofilor, ar fi minunat. Pentru că astăzi costurile investiției, în primul rând pentru echipamente, pentru astfel de proiecte sunt destul de mari. Dar trebuie să setăm obiectivul de dubla cantitatea procesată și a o aduce cel puțin la nivel european”, a spus expertul.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!