În Republica Moldova, diferențele în salarizare între femei și bărbați a înregistrat o tendință negativă pe parcursul ultimilor 8 ani. Decalajul între salariul mediu al femeilor și bărbaților crește constant, actualmente constituind 14,1%. În termeni monetari, pierderea financiară anuală a femeilor a atins valoarea de 17 079 MDL în 2020.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică cu privire la cîștigul salarial al femeilor și al bărbaților s-a constatat că în anul 2021 o femeie trebuie să lucreze pînă la data de 22 februarie pentru a atinge valoarea cîștigului unui bărbat în anul precedent, ceea ce constituie 2 luni de lucru suplimentar. Diferențele în remunerare, pe termen lung, determină inegalități la etapa de beneficiere a pensiei pentru limita de vîrstă. Exprimată monetar, pierderea financiară anuală a unei femei pensionare este semnificativă și a constituit în medie 5.354 de lei. În zonele urbane, diferențele de gen în pensii ating cote mai înalte. Femeile pensionare din municipiul Chișinău au beneficiat în 2020 de o pensie medie anuală cu 12.504 de lei mai mică decît a bărbaților, fiind de două ori mai mare decît valoarea medie anuală la nivel național. Așadar, inegalitățile salariale se răsfrîng direct asupra volumului pensiei de care vor beneficia femeile și bărbații la etapa de pensionare.
Inegalitatea în salarii poate fi determinată de o multitudine de factori, care vizează diferite aspecte legate de educație, ocupație, sector, program de muncă, mărimea întreprinderii sau formări suplimentare la locul de muncă. Totuși, factorii obiectivi și individuali nu explică totalmente diferența salarială între femei și bărbați. O analiză cu privire la inegalitățile în remunerare, realizată în 2019, arată că pentru o inegalitate salarială medie de 25% - circa 16,6% nu se explică prin factori obiectivi. Acest lucru înseamnă că și în cazul în care distribuția dintre bărbați și femei pe poziții, nivele de educație, sectoare, tipul de companii este egală, pe piața muncii oricum va exista o inegalitate de remunerare de 16,6%. Această situație poate fi explicată prin faptul că pe piața muncii persistă fenomenul discriminării femeilor. Autorii cercetării atenționează că criza COVID-19 riscă să transforme diferența de remunerare între femei și bărbați într-o prăpastie. Presiunea de a se retrage de pe piața forței de muncă a crescut din imposibilitatea de a combina sarcinile de serviciu cu responsabilitățile de îngrijire. Ca efecte primare ale crizei pandemice și restricțiilor impuse de către autorități în perioada de carantină, femeile au devenit mai puțin active pe piața muncii, au lucrat mai puține ore sau au trecut la munca la distanță. Femeile sunt în continuare subreprezentate în profesii ştiinţifice, la nivel mondial cu riscul ''să rateze locurile de muncă ale viitorului'', potrivit unui studiu realizat de UNESCO, preconizat să fie lansat în aprilie 2021.
Toate acestea au avut impact direct asupra remunerării, diferența salarială între femei și bărbați devenind și mai mare. În lipsa unor politici și măsuri de stimulare a ocupării și revenirii femeilor pe piața muncii, diferențele salariale riscă în timp să atingă valori extrem de înalte.
Notă : Pe 22 februarie în țara noastră este marcată Equal Pay Day- Ziua Egalități salariale, cînd se stabilește numărul de zile pe care femeile trebuie să le lucreze suplimentar pentru a cîștiga o sumă echivalentă cu cea obținută de bărbați în anul precedent.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!