Articole

Săptămâna trecută, prețul grâului a atins noi recorduri pe fundalul celor mai mici stocuri din 2007

Declanșatorul creșterii prețului a fost ultimul raport USDA cu corecții ale recoltei și stocurilor la cei doi exportatori de top, SUA și Canada. Aceasta înseamnă că oferta globală este și mai tensionată, iar grâul din Europa are și mai multă cerere pe piața mondială. În același timp, Ministerul Agriculturii din Franța, a revizuit recolta franceză de grâu și orz în jos.

Grâul cu livrare în decembrie a fost tranzacționat vineri pe piața futures europeană la un nou maxim de 276 de euro pe tonă – cu aproximativ 7 euro mai mult decât cu o săptămână mai înainte și cu aproximativ 37 de euro mai mult decât acum patru săptămâni. Următoarea dată de livrare, din martie din 2022, a fost cotată la 270,25 EUR – ceea ce reprezintă, de asemenea, o creștere de 7 EUR. Recolta de grâu din 2022 a fost cotată pe piața futures la 240,25 EUR, scrie Agrimanet.ro, cu referire la Agrarheute.

În portul de export din Hamburg, grâul de panificație a fost tranzacționat vineri cu 273 de euro pe tonă – cu 5 euro mai mult decât săptămâna precedentă. La Hamburg, s-a ofertat 278 EUR pe tonă pentru livrare până în decembrie. Prețurile pentru orz furajat în Hamburg, vineri, erau între 245 și 247 de euro pe tonă. Dealerii din Hamburg au oferit 240 de euro pe tonă pentru secară – o creștere de 5 euro față de săptămâna precedentă.

La cea mai importantă piață angro franceză, din Rouen, grâul pentru panificație a fost cotat vineri la 273 de euro pe tonă – o creștere a prețului de 6 euro. Prețurile FOB pentru exportul din Rouen au fost de 326 de euro pe tonă. Orzul furajer a fost livrat la Rouen cu 246 de euro pe tonă.

Exportatori de grâu: Cele mai mici stocuri din 2007

Este puțin probabil ca situația tensionată a ofertei globale să se schimbe mult în următoarele luni – chiar dacă recolta australiană viitoare este mare. Acest lucru a fost confirmat de către USDA. Cererea internațională puternică determină creșterea prețurilor cerealelor.

În raportul său din octombrie, USDA a redus nivelurile de stocuri globale cu 6 milioane de tone la doar 277 de milioane de tone. Aceasta reprezintă o scădere de 11 milioane de tone comparativ cu anul precedent. Rezervele marilor exportatori sunt estimate la 50 de milioane de tone, cele mai mici stocuri din 2007.

Cererea internațională este, de asemenea, la un nivel foarte ridicat: săptămâna trecută, Egiptul, cel mai mare importator din lume, a cumpărat 180.000 de tone de grâu rusesc și 60.000 de tone de grâu românesc.

Egiptul a anulat o licitație, deoarece prețurile oferite erau prea mari pentru ei. Cu toate acestea, având în vedere bilanțul USDA publicat ulterior, este probabil ca cumpărătorii egipteni să se întoarcă rapid pe piață.

Exportul de grâu este în plină desfășurare

Comisia Europeană raportează că exporturile europene de grâu pentru sezonul actual sunt de 8,8 milioane de tone. Adică cu 2,4 milioane de tone mai mult decât în ​​anul precedent. Conform datelor oficiale, 718.000 de tone au fost expediate din Franța către țări terțe.

În schimb, 966.000 de tone au fost deja vândute din Germania către țări terțe, iar rata de export este încă foarte mare. România a exportat deja 2,94 milioane de tone pe piața mondială. Bulgaria este după România cu 1,27 milioane de tone. Germania este pe locul trei în clasamentul exporturilor europene, înaintea Letoniei, Lituaniei și Poloniei.

Până în prezent, principalii cumpărători de grâu european au fost Algeria, Coreea de Sud, Egipt, Nigeria și Africa de Sud. Cu toate acestea, toți exportatorii raportează că costurile foarte mari de transport sunt o povară pentru afacerile internaționale.

Comercianții din Europa raportează, de asemenea, că morile de cereale cumpără din ce în ce mai prudent din cauza calității proaste și a prețurilor foarte ridicate.

Orzul se descurcă și el

Prețurile europene la orz sunt, de asemenea, la un nivel foarte ridicat din cauza cererii puternice la export. În cazul orzului furajer, Comisia Europeană raportează exporturile europene de 2,6 milioane de tone până pe 10 octombrie – adică cu 200.000 de tone mai mult decât anul trecut.

685.500 de tone au fost vândute către țări terțe din Franța, 420.700 de tone din Germania și 1,28 milioane de tone din România. Principalii clienți de până acum sunt China, Arabia Saudită, Turcia, Iordania și Irak.

În același timp, orzul european pentru bere se îndreaptă spre Turcia și Brazilia, relatează comercianții. Pe piața internă a comerțului intracomunitar, prețurile orzului sunt stabile la un nivel ridicat.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News latter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!