Articole

Schisandra – sau cum să produci 100.000 de euro/hectar

Schisandra, cultura care te poate îmbogăți! Cultivarea plantelor medicinale este la mare căutare în Europa. Tot mai mulți tineri descoperă potențialul agriculturii și, vrăjiți parcă de pământ, caută să întreprindă afaceri care mai de care mai ingenioase și mai profitabile.

România beneficiază de condiții pedoclimatice favorabile și de soluri fertile, prin urmare o afacere pe care o poți valorifica este cultivarea schisandrei. Cultură de schisandra este o afacere extrem de profitabilă pentru fermierii români care au curajul să mizeze pe plante mai puțin cunoscute.

Schisandra chinensis este o specie exotică ce are un număr impresionant de recomăndari în medicină tradițională chineză dar și japoneză – este la fel de celebră ca ginsengul, grație efectelor ei ieșite din comun în combaterea unei game foarte largi de afecțiuni precum: astmul, alergii, insomnii, normalizarea glicemiei, colesterolului dar și a tensiunii arteriale, etc.

În fitoterapie se utilizează fructele cu semințe. Acestea conțin numeroase tipuri de lignani (schizandrina, deoxischizandrina, gomisin, pregomisin etc.), schizandroli, fitosteroli, vitaminele C și E, uleiuri esențiale, săruri minerale, microelemente, factori biotici etc.

Acțiunea majoră a acestei plante este cea antioxidantă, având proprietăți astringente și antibacteriene. De asemenea, are efecte adaptogene, în funcție de necesitățile biologice ale individului.

Este o plantă lemnoasă, cățărătoare, care crește în locuri umbroase, foarte asemănătoare viței de vie.

În denumirea populară este cunoscută ca și „planta cu cinci arome”,: dulce, sărat, amar, acru și iute. Semințele sunt picante și amare, restul fructului fiind dulce, sărat și acru. Frunzele sunt ovale, cu nervuri foarte bine evidențiate, iar fructele, sunt de culoare roșu-aprins și cresc în ciorchini.

Nu e de mirare, în aceste condiții, că fructele de schisandra se vând cu 5 euro/kilogramul! Și cum de pe un singur hectar se poate obține o recolta de 20 de tone, asta înseamnă venituri de 100.000 de euro!

Schisandra este o plantă cățărătoare, originară din nordul Chinei dar și din Rusia. Ritmul de creștere al plantei este de 1 metru pe an și poate atinge până la 15 metri. Crește pe suporturi, alături de garduri și împletindu-se în jurul tulpinilor arborilor. Înflorirea durează din luna mai și continuă până la jumătatea lunii iunie. În toată această perioadă în grădină va pluti aroma lămâiului. 

Cerințele de cultivarea sunt aceleași cu ale viței-de-vie. Necesită un sol fertil și umed, dar drenat. în locuri luminoase, ferite însă de acțiunea directă a razelor solare. Rezistă foarte bine la ger (până la -35 de grade).

Schisandra intră rapid pe rod, încă din anul al doilea, și face fruncte de un roșu aprins, grupate în ciorchine, care se maturizează în intervalul 15 august-15 septembrie.

De la această plantă se pot folosi atât frunzele cât și fructele; iar cel mai adesea, fructele se usucă și din ele se poate face ceai. Recolta se valorifica și sub formă de suc, vin, dulciuri sau condimente alimentare, totodată, fiind și o superbă plantă decorativă.

Schisandra se pliază foarte bine unui climat cum este cel al României și constituie o oportunitate concretă pentru fermierii români aflați în căutarea unei plantații de succes.

Источник: agro-tv

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!