Articole

Sistemele de irigare, gată să asigure circa 13,5 mii hectare de culturi agricole

Sistemele centralizate de irigare, reabilitate din mijloacele Programului Compact, sunt pregătite pentru a servi nevoilor fermierilor. Acest lucru presupune că circa 13,5 mii hectare au potențial de irigare și sunt asigurate cu stații de pompare moderne, bazine de acumulare, conducte și rețele de distribuire a apei la hidranții amplasați în câmpurile agricultorilor.

Potrivit Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova), la momentul actual, toate cele 10 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) livrează apă pentru irigare în mod intensiv membrilor asociați. În acest an agricol, lipsa precipitațiilor și umiditatea redusă din sol a determinat lansarea sezonului de irigare mult mai devreme comparativ cu anii precedenți.

În anul curent se atestă o creștere a suprafeței terenurilor irigate. La începutul lunii iulie aceasta a fost 2565 ha, cu 1480 ha mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Datorită condițiilor climaterice instabile, același fenomen este prezent și în cazul volumului de apă livrat fermierilor. Astfel, la începutul lunii iulie AUAI au livrat apă în cantitate de circa 2 milioane m3, în timp ce în 2019, aceeași perioadă, volumul a fost de circa 650 mii m3 apă. Acest lucru demonstrează creșterea interesului agricultorilor pentru utilizarea sistemelor de irigare disponibile.

Suprafețele irigabile, realizate din investiții private ale agricultorilor și ale partenerilor de dezvoltare, s-au extins pe o suprafață de circa 1,5 mii hectare.

Din suprafața totală a culturilor irigate de către membrii AUAI, 32% sunt legume și alte culturi cu valoare înaltă, 29% sunt ocupate de livezi și pepiniere, 27% culturi tehnice și cereale, iar 8% alte culturi, precum vița de vie, etc. 

Valentina Badrajan, director executiv al Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova, susține că dinamica de irigare în cadrul AUAI depinde în mod direct de condițiile climaterice din a doua parte a verii, totuși, culturile mai târzii vor fi irigate de către fermieri.

,,Dinamica de irigare în cadrul AUAI în următoarea perioadă va fi direct influențată de către condițiile climaterice, fie lipsa sau abundența de precipitații. Totuși, culturile mai târzii, precum pepenele verde și galben, porumbul zaharat, sfecla de zahăr, dar și cele care sunt la a doua roadă pe același teren, de exemplu, cartofii și varza târzie, ardeii grași vor fi irigați de către producătorii agricoli”, a spus Valentina Badrajan.

Începând cu anul 2016, Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații au livrat agricultorilor cumulativ un volum de peste 8,6 milioane metri cubi de apă la irigare.

Conform datelor oficiale, actualmente în Republica Moldova sunt 88 sisteme centralizate de irigare, construite în perioada sovietică. Dintre acestea, 10 au fost reabilitate integral în perioada anilor 2010-2015 cu fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Din celelalte 78 de sisteme centralizate de irigare, doar 21 sunt funcționale, iar restul sunt parțial funcționale sau ruinate. Actualmente, 26 sisteme centralizate de irigare sunt gestionate de AUAI create de fermieri, iar celelalte 62 rămân a fi gestionate de întreprinderile de stat din domeniul irigării.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!