În ciuda anului secetos, producătorii agricoli din Moldova au obținut rezultate bune în podgoriile cu sisteme intensive de formare a viței de vie, precum Tendone/Pergola și Gable. În ultimii ani, producătorii moldoveni au trecut de la utilizarea exclusivă a sistemului de formare a viței „Spalier Vertical” la sistemele intensive de viță de vie, care permit obținerea strugurilor de înaltă calitate și randamente mai mari.
Potrivit producătorilor moldoveni, adoptând un sistem de producție intensiv, aceștia au maximizat atât calitatea, cât și productivitatea plantațiilor de struguri de masă și obțin în prezent până la 30 tone de struguri la hectar, comparativ cu 10-12 tone obținute în plantațiile clasice.
Unul dintre primii producători care a implementat sistemul Tendone/Pergola în Republica Moldova este Mihai Leșan, fermier din satul Vadul lui Isac, raionul Cahul, care deține 6 hectare de viță de vie pe sistem intensiv și 16 hectare de vie tradițională.
„Am observat că strugurii sunt foarte calitativi, uniformi, bobițele sunt de aceiași mărime, iar cantitatea pe care o putem recolta este de câteva ori mai mare decât dintr-o vie tradițională. Investiția este de 3 ori mai mare, dar dacă facem niște calcule simple atunci vedem diferența. Datorită sistemului, dar și a plasei antigrindină care a fost instalată în anul 2020, am reușit să protejăm plantația de precipitațiile cu grindină de la începutul lunii mai, în caz contrar, pierderile ar fi fost enorme. Am reușit să obținem în acest sezon 25-30 tone de struguri la hectar, comparativ cu 10 în sistemul tradițional. Datorită strugurilor calitativi pe care îi obținem am reușit să diversificăm și piața de comercializare”, a spus Mihai Leșan.
Producătorul afirmă că dacă acum trei ani, 80 la sută din struguri erau vânduți pe piața Federației Ruse și Belarus, acum strugurii produși în sistem intensiv ajung în Marea Britanie, Germania, Polonia, România etc.
La moment, în Republica Moldova avem plantate peste 200 de hectare de viță de vie pe sistemul Pergola. Moldova, Jupiter și Muscat de Hamburg sunt cele mai plantate soiuri pe sistemul Pergola Tendone din Moldova. La moment , a început recoltarea strugurilor care sunt depozitați în frigidere în așteptarea cumpărătorilor.
Moldova produce anual mai mult de 130.000 tone de struguri și exportă aproximativ 60% din ei. În 2020, din cauza secetei recolta de struguri de masă va fi cu peste 40% mai mică.