În primul trimestru al anului 2020 volumul fizic al bunurilor exportate s-a redus cu circa 10,8%, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată un raport al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Potrivit datelor statistice analizate de BNM, în pofida scăderii considerabile a volumului fizic al bunurilor exportate, valoarea exporturilor s-a redus nesemnificativ (cu doar 0,7%) grație majorării prețurilor cu 3,2%, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Exportul de bunuri spre Rusia în scădere
Astfel, exportul de bunuri înregistrat în balanța de plăți (fără bunurile după/pentru prelucrare) a totalizat în primul trimestru al acestui an 537,34 milioane dolari.
Din punct de vedere geografic, scăderea exporturilor a fost determinată de categoria „alte țări” (altele decât UE și CSI), exporturile către acestea diminuându-se cu 25,5% față de trimestrul I 2019. Exporturile către țările CSI, de asemenea, au scăzut cu 7,1%, în timp ce exporturile către țarile UE-27 (fără Marea Britanie) au crescut cu 14%.
Astfel, exportul de bunuri către Kazahstan s-a majorat de 2,1 ori, Cehia – cu 75,3%, Polonia – cu 22,2%, România - cu 11,9%. În același timp exportul către Belarus a scăzut cu 20,5%, Olanda - cu 15,5%, Rusia - cu 8,8% și Italia – cu 3,4%.
În exporturile de bunuri au predominat, ca de obicei, produsele agroalimentare (în creștere cu 1,1% comparativ cu trimestrul I 2019), cu o pondere de 63,1%. Principalul produs agroalimentar exportat de Moldova au fost porumbul, cu circa 10% din totalul exporturilor, urmat de seminţele de floarea-soarelui - cu circa 9,5%.
Importurile au fost mai ieftine și au crescut modest
Potrivit BNM, majorarea importului de bunuri, de asemenea, a fost modestă. Importul de bunuri înregistrat în balanța de plăți (fără bunurile după/pentru prelucrare) a constituit 1.255,25 milioane dolari (+1,0% comparativ cu trimestrul I 2019).
Produsele agroalimentare au prevalat și în structura importurilor cu o pondere de 19%, importul acestora crescând cu 15,5%, urmate de produsele minerale (în scădere cu 14,4%), cu o pondere de 16,8%.
Cu toate că volumul fizic al bunurilor importate a crescut (+5,2%), majorarea importurilor a fost temperată de scăderea prețurilor la bunurile importate (-4,9%), în special la produsele minerale (-16,7%). Din cauza că prețurile bunurilor exportate s-au majorat, iar cele ale bunurilor importate au scăzut, raportul de schimb în comerțul exterior cu bunuri s-a îmbunătățit și a constituit 108,5%.
Datele BNM mai arată că deficitul comerţului cu bunuri a constituit în primele trei luni 717,91 milioane dolari, aprofundându-se cu 2,3%.