Articole

Starea culturilor de toamnă provoacă îngrijorare

Conform datelor preliminare ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului MADRM, în Republica Moldova suprafețele culturilor de toamnă au înregistrat o scădere cu 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În particular, suprafaţa însămânţată cu grâu de toamnă este de aproximativ 320 mii ha (330 mii ha în 2018), orz de toamnă - 42 mii ha (45 mii ha), rapiță de toamnă - 32 mii ha (36 mii ha).

Șeful Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM, Vasile Șarban, estimează starea actuală a culturilor de toamnă ca fiind una îngrijorătoare.

,,Din cauza deficitului de precipitații, agenții economici n-au avut posibilitatea de a prelucra terenurile și de a efectua semănatul culturilor de toamnă conform planurilor stabilite. Unele gospodării au reușit să facă acest lucru și să intre în perioada optimă de însămânțare. Plantele au încolțit, sunt în dezvoltare pozitivă.”, a spus Vasile Șarban.

În orice caz, mulți experți sunt de părere că, lucrul în câmp în campania de primăvară în 2020 va necesita cheltuieli mai mari din partea fermierilor. Potrivit lui Vasile Șarban, producătorii agricoli vor avea nevoie de îngrășăminte suplimentare pentru hrănirea culturilor de toamnă slăbite. În câmpuri unde răsărirea nu a fost uniformă, vor avea nevoie de semințe suplimentare pentru supraînsămânțarea acestora sau chiar reînsămânțarea cu alte culturi de primăvară prășitoare sau cerealiere.

Riscul de agravare a situației fitosanitare va crește brusc dacă iarna va fi relativ ,,blândă”. În acest caz, multe vor depinde de calificările producătorilor agricoli și de nivelul tehnologiei utilizate de către aceștia. Între timp, în Moldova, din nefericire nu este totul în ordine, de exemplu, cu respectarea standardele de rotație a culturilor.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în luna decembrie culturile de toamnă se află de obicei în repaus de iarnă. Iernarea semănăturilor foarte mult depinde de condiţiile vremii din perioada toamnă-iarnă, de rezistenţa plantelor faţă de temperaturile joase şi alte fenomene nefavorabile ale vremii.

Plantele bine înfrăţite şi înrădăcinate din toamnă, care au trecut o călire bună, sunt în stare să suporte scăderi ale temperaturii solului la adâncimea nodului de înfrăţire (3 cm) de până la -16-18°C. Probabilitatea scăderii temperaturii minime a solului la adâncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă în luna decembrie până la -12°C şi mai jos constituie 5-15%.

Moinele, cu temperaturi medii zilnice a aerului de +5ºC şi mai sus, prezintă un pericol pentru culturile care iernează, deoarece în aceste condiţii se semnalează reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă şi este posibilă vătămarea lor la o ulterioară scădere bruscă a temperaturii aerului.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!