Articole

Tehnologia de cultură a mușcatelor

Mușcatele (Pelargonium) sunt unele dintre cele mai populare și răspândite plante din lume. Majoritatea ferestrelor și balcoanelor sunt înnobilate cu aceste flori deosebite datorită proprietăților lor terapeutice și estetice. Mai mult, dacă doriți să cultivați asemenea flori, aflați că tehnologia de creștere a mușcatelor se numără printre cele mai simple. Iată care sunt pașii de urmat:

Semănatul

Se folosește un substrat bine drenat, cu pH-ul 6-6,2 fertilizat inițial. Se seamănă în ianuarie-martie pentru înflorirea din aprilie, în mai-iunie pentru înflorirea din iulie, iar pentru ghivece suspendate se seamănă la început de noiembrie.

Substratul trebuie să fie umed, dar nu ud. Nu se lasă să se usuce. După plantare se tratează cu fungicid împotriva atacului de Botrytis, Rhizoctonia și Pythium. Mușcatele obținute din semințe au o bună ramificare și nu necesită ciupirea vârfurilor. În cazul în care se dorește totuși ciupirea lăstarilor, aceasta se face când lăstarii au 3-5 noduri. Se are în vedere că o ciupire întârzie înflorirea cu cca 2 săptămâni. De asemenea, se evită excesul de umiditate a substratului.

Germinația durează între 5-10 zile, la o temperatură de 21-25°C. Plantele necesită lumină pentru germinare. Înainte de semănat se tratează substratul cu fungicid. Semințele se acoperă ușor cu vermiculit. Se menține substratul umed, nu ud. Se evită soarele direct prin umbrirea suprafeței semănate.

Răsadul

Din stadiul 2 se reduce umiditatea, dar substratul nu trebuie să se usuce, apoi se fertilizează plantele la 75 ppm N. În timpul stadiilor 3 și 4 fertilizantul se crește la 200-250 ppm.

Transplantarea

Se face la 2-3 săptămâni, câte o plantă într-un ghiveci de 10-12 cm sau două-trei plante într-un ghiveci de 25-30 cm.

Fotoperioada

Pelargonium este o plantă acumulatoare de lumină, neutră la durata zilei. Intensitatea ridicată a luminii și ziua lungă determină înfloritul și scade timpul de cultură. Iarna si primăvara devreme lumina suplimentată îmbunătățește creșterea și calitatea plantei. Intensitatea luminii trebuie să fie de cel puțin 5.000 lx pentru o bună creștere, între 10-35 klx fiind considerat optimul. Se evită deficitul de lumină la apariția rădăcinilor și la înflorit. Deficitul de lumină determină alungirea lăstarilor și frunze mari. Vara plantele se protejează împotriva luminii prea intense (> 50 klx) deoarece poate inhiba creșterea.

Temperatura

Mușcatele cresc la 18-20°C. Temperatura medie din timpul zilei trebuie să fie de 18°C, iar diferențele zi/noapte nu trebuie să fie mai mari de 4°C. Dacă temperatura medie este mai mică de 16°C, timpul de cultură va crește. Temperaturile mai mici de 10°C determină colorarea frunzișului în roșu, iar temperaturile mai mari de 30°C determină clorozarea foliajului. Temperatura ridicată scade timpul de cultură, dar în acest caz sunt necesare tratamente cu regulatori de creștere. Plantele pentru vânzare timpurie trebuie călite treptat la 12-15°C pentru 14 zile. Mușcatele curgătoare nu tolerează înghețul.

Fertilizarea

Se fertilizează săptămânal, evitându-se nivelul ridicat de amoniu și azot. Când apar bobocii florali se alternează cu un fertilizant cu mai mult potasiu. O fertilizare optimă cu potasiu scade riscul de infecție cu fungi deoarece țesuturile plantei au o mai bună stabilitate, iar coloritul foliajului și florilor este îmbunătățit. Se previne deficitul de magneziu prin aplicare de sulfat de Mg de 1-2 ori, iar în caz de deficit de fier se aplică chelați de fier de 1-2 ori. Se evită fertilizarea prea concentrată și se recomandă fertilizarea de mai multe ori cu o concentrație mai mică. Acest lucru va asigura o creștere constantă.

Ciupirea

Ciupirea este un proces esențial ce constă în scurtarea lăstarilor, maximum o treime din lungimea totală, în general a ramurilor alungite, desfrunzite. Ca efect, mușcatele se vor îndesi și vor înflori abundent.

Înmulțirea mușcatelor prin butășire

La transplantare încercați să luați butașii cu cât mai mult pământ pe rădăcini. Pământul în care plantați butașii trebuie să fie bogat în substanțe nutritive (conținut 20-30% gunoi de grajd) și bine descompus.

Al doilea moment potrivit pentru butășirea mușcatelor este în luna august. Se procedează la fel ca în cazul butășirii de primăvară, iar la transplantare (aproximativ o lună) veți scurta rădăcinile cu 1/3 și tulpina la două noduri.

Источник: Lumeasatului.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!