Tineri apicultori din Republica Moldova au primit gratuit material genetic certificat pentru producerea reginelor de albine

Articole

14 tineri apicultori care produc regine de albine rasa Carpatină au primit gratuit material genetic certificat, produs de Asociația apicultorilor MoldApis în primului laborator de însămânțare artificială a reginelor de albine, lansat recent cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

Cei 14 apicultori vor reproduce și vor verifica minuțios urmașii reginelor primare pe care le-au primit, pentru a selecta reginele productive cu caracteristici genetice deosebite și randament înalt pentru formarea familiilor de albine în stupinele apicultorilor din Republica Moldova. Anterior, apicultorii au participat la un amplu program de instruiri în domeniul reproducerii materialului genetic apicol.

Petru Sacara, președintele Asociației MoldApis, a declarant că este primul pas în promovarea materialului genetic certificat autohton pentru familiile de albini. Această activitate are scopul de a dezvolta un circuit de diseminare și promovare a materialului genetic de calitate superioară, capabil să creeze familii de albine sănătoase care produc volume importante de miere.

Calitatea materialului genetic apicol este un element determinant pentru sănătatea și eficiența familiilor de albine, precum și pentru volumul și calitatea de miere produsă de acestea. În Moldova sunt înregistrate circa 260 mii de familii de albine, iar anual sectorul apicol are nevoie de circa 100 de mii de regine.

Petru Chireacov, tânăr apicultor din orașul Comrat, deține circa 150 de familii de albine iar de trei ani produce regine. Potrivit apicultorului, creșterea selectivă și îmbunătățirea materialului genetic oferă soluții pe termen lung pentru provocările, inclusiv cauzate de secetă, cu care se confruntă industria apicolă din Moldova. ”Pierderile enorme pe care le suportă apicultorii din cauza secetei, ne determină pe noi, producătorii de regine, să întreprindem acțiuni mai riguroase pentru selecția, îmbunătățirea și menținerea materialului genetic din Republica Moldova”, menționează Petru Chireacov. 

Apicultori care au beneficiat de materialul genetic certificate oferit de MoldApis au declarant că se vor alătura campaniei lansate de asociație și, la rândul lor, vor împărți în anul viitor regine apicultorilor interesați de reproducerea acestora.

Primul laborator pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine deținut de producătorii de regine din Republica Moldova a fost lansat în luna iunie Asociația apicultorilor MoldApis cu suportul financiar al proiectului USAID/APM. Proiectul USAID/APM a investit circa 400 mii de lei în noul laborator, prevăzut cu echipament de însămânțare, incubator, microscop care permite producerea materialului genetic de calitate.

Источник: Agroexpert
обратно к списку