Articole

Trei secrete pentru căpățâni mai mari la usturoiul de grădină

Sunt însă câteva secrete cu care puteţi să ajutaţi cultura de usturoi să îşi atingă dimensiunile maxime, fără a folosi chimicale sau alte artificii care să altereze savoarea cățeilor.

Sigur, dimensiunea unei căpăţâni de usturoi este dată în primul rând de varietatea acestuia. Totuși, căpățânile usturoiului vor fi mari indiferent de soi, dacă țineți cont de câteva reguli simple:

  • Afânarea solului la usturoi
  • Mulcirea culturii de usturoi
  • Udarea usturoiului

Afânaţi bine solul. Fie că aţi plantat usturoiul de toamna sau l-ați pus primăvara, afânarea solului, spargerea ”cojii” pământului, va lăsa aerul să pătrundă la rădăcini. Ca usturoiul să se dezvolte bine și să obțineți căpățâni mari, solul, în care ați plantat usturoiul trebuie să fie moale și aerat, altfel usturoiul nu se va simți confortabil și nu se vor forma căpățâni mari. Cea mai simplă metodă este să afânați după irigare solul dintre rânduri.

Mulciţi locul unde aţi pus usturoiul. Cel mai ieftin este să apelați la folosirea paielor pentru mulcire pe care să le puneți printre rânduri, formând un strat de cel puțin 2-3 cm grosime. Astfel feriți solul de razele directe ale soarelui, care îl usucă și îl întăresc. În plus, paiele servesc drept îngrășământ, deoarece vor putrezi în pământ și îl vor îmbogăți cu humus. Pe lângă asta, reduceți numărul de irigări, deci economisiți atât bani, cât și timp (stratul de 3 cm poate fi udat o dată în 3-4 zile) și nu depuneți efort să afânați solul la 2 zile după fiecare udare.

Udați usturoiul din abundență, dar nu în exces. Având paiele puse pe sol, apa le va face să se lipească mai bine de pământ și să nu le sufle vântul, creând astfel condiții favorabile pentru dezvoltarea și creșterea usturoiului.

Источник: Agrointel.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!