Articole

Tu știi ce mănânci? Iată ce se întâmplă cu organismul nostru după așa-numită „dietă occidentală”

Un nou studiu al Universității din Bonn trage semnale de alarmă: „Persoanele născute astăzi vor trăi în medie mai puțin decât părinții lor’’

Sistemul imunitar reacționează în mod similar cu o dietă bogată în grăsimi și calorii, ca la o infecție bacteriană. Acest lucru este demonstrat de un studiu recent condus de Universitatea din Bonn. Deosebit de deranjant: alimentele nesănătoase par să facă apărarea organismului mai agresivă pe termen lung. Chiar și la mult timp după trecerea la o dietă sănătoasă, inflamația spre stimularea imunității înnăscute este mai pronunțată. Aceste schimbări pe termen lung pot fi implicate în dezvoltarea arteriosclerozei și a diabetului zaharat, a bolilor legate de consumul alimentar occidental.

Oamenii de știință au plasat șoareci timp de o lună pe așa-numita „dietă occidentală”: bogată în grăsimi, cu conținut ridicat de zahăr și cu conținut scăzut de fibre. În consecință, animalele au dezvoltat un răspuns inflamator puternic în organism, aproape ca după infecția cu bacterii periculoase.

„Dieta nesănătoasă a condus la o creștere neașteptată a numărului de celule imune în sangele șoarecilor, în special la granulocite si monocite, ceea ce a indicat o implicare a celulelor imune „strămoș’’ în măduva osoasă”, a adăugat Anette Christ, cercetător al Institute of Innate Immunity al Universității Bonn.

Studiile genomice au arătat, de fapt, că dieta occidentală a activat un număr mare de gene în celulele „strămoș”. „Genele afectate au inclus pe cele responsabile de proliferare și maturizare”, explică Prof. Dr. Joachim Schultze de la Life & Medical Sciences Institutul (LIMES) de la Universitatea din Bonn și Centrul German pentru Boli Neurodegenerative (DZNE).

Astfel, alimentele de tip fast food determină corpul să recruteze rapid o armată imensă și puternică. Când cercetătorii au oferit rozătoarei o dietă tipică bazată pe cereale timp de încă patru săptămâni, inflamația acută a dispărut. Ceea ce nu a dispărut a fost reprogramarea genetică a celulelor imune și a precursorilor lor: Chiar și după aceste patru săptămâni, multe dintre genele care fuseseră pornite în timpul fazei de fast-food erau încă active.

Aceste reacții inflamatorii pot, la rândul său, să accelereze dezvoltarea bolilor vasculare sau a diabetului de tip 2. În cazul arteriosclerozei, de exemplu, depunerile vasculare tipice, plăcile, constau în mare parte din lipide și celule imune.

O alimentație grea poate avea consecințe dramatice. În secolele recente, speranța medie de viață a crescut în mod constant în țările occidentale. În prezent, această tendință este ruptă pentru prima dată: Persoanele născute astăzi vor trăi în medie mai puține decât părinții lor. Dietele nesănătoase și exercițiile făcute rar joacă probabil un rol decisiv în acest sens.

Источник: Cotidianulagricol.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!