Ca parte a Green Deal, Comisia UE vrea să reglementeze protecția solului, reglementată acum la nivel național. În acest scop, vicepreședintele Comisiei UE Franz Timmermans a prezentat pe 17 noiembrie o strategie europeană pentru sol. Sunt anunțate numeroase noi propuneri legislative.
Timmermans a prezentat, la Bruxelles, trei noi inițiative împreună cu comisarul UE pentru mediu, Virginijus Sinkevičius:
- nouă strategie a UE pentru sol;
- Reglementari pentru transportul deseurilor;
- Reglementări pentru oprirea defrișărilor.
Scopul strategiei pentru sol este de a restabili toate ecosistemele din Europa la o stare sănătoasă până în 2050. Solurile din UE ar trebui protejate la fel de mult ca apa, mările și aerul. În acest scop, comisia dorește să prezinte o „Lege privind sănătatea solului” până în 2023, potrivit Agrimanet.ro.
Fertilizarea redusă ar trebui prescrisă prin lege
Potrivit Comisiei, 60 până la 70 la sută din solurile din UE sunt într-o stare de degradare. Eroziunea, compactarea, degradarea humusului, poluarea, pierderea biodiversitatii, salinizarea pun in pericol solul. Comisia indică drept cauze utilizarea nesustenabilă a terenurilor, supraexploatarea și poluarea.
Se are în vedere:
- să devină obligatorie din punct de vedere legal ținta Green Deal de reducere cu 50% a pierderilor de nutrienți și cu 20% mai puțină fertilizare;
- să se elibereze un „ certificat de sănătate ” la vânzarea terenului , care documentează indicatorii cheie ai sănătății solului,
- limitarea drenajului solurilor bogate situate în zone mlaștinoase și pentru refacerea mlaștinilor drenate,
- revizuirea directivei UE privind protecția plantelor (2022),
- elaborarea de linii directoare pentru managementul durabil al solului în agricultură,
- statele membre să instituie un sistem de mostre de sol gratuite pentru toți utilizatorii terenurilor;
- un cadru juridic pentru certificatele de carbon într-o agricultură eficientă din punct de vedere climatic (2022),
- statele membre să verifice dacă ating obiectivele stabilite la nivel național pentru reducerea utilizării terenurilor.
Comisia a mai eșuat o dată înainte din cauza protecției solului
Prin noua strategie a UE pentru sol, Comisia încearcă din nou să cucerească un domeniu de politică care este de competența statelor membre și anume protecția solului.
Vicepreședintele executiv Frans Timmermans, care este responsabil pentru Pactul verde european, face acum o nouă încercare.
În afară de faptul că UE nu poate adopta legi, ci doar reglementări și orientări, autoritatea de la Bruxelles a învățat din dezastru cu implementarea strategiei Farm to Fork, astfel că mai întâi face o evaluare a impactului pentru Legea privind sănătatea solului.
Fermierii se tem de duble reglementări
În acest context, asociațiile de fermieri au subliniat că un număr mare de reguli prevăd deja protecția solului și reducerea posibilei poluări. De exemplu, reglementările naționale și europene privind controlul poluării aerului, protecția apei, fertilizarea și protecția plantelor, managementul reciclării, dreptul de a autoriza instalații industriale, direct sau indirect, servesc la menținerea sănătoasă a solului.
Un alt set de reguli privind protecția solului nu ar aduce, prin urmare, nicio valoare adăugată, ci ar duce doar la reglementări dublate și la mai multă birocrație.
În același timp, asociațiile fermierilor au subliniat că există o nevoie urgentă de acțiune în protecția solului. Este cu adevărat urgent să se reducă utilizarea necontrolată a terenului pentru zone rezidențiale, centre comerciale și de business și pentru infrastructură, care scot din circuitul natural 56 de hectare pe zi numai în Germania. „Terenurile agricole trebuie păstrate pentru securitatea alimentară și protecția climei”, a declarat secretarul general al DBV, Bernhard Krüsken.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!