Articole

Un cartof experimental poate pune capăt „foametei ascunse”

Un cartof experimental „de aur” poate pune capăt deficienței de micronutrienți. Acesta ar putea să dețină puterea de a preveni boala și decesul în țările în curs de dezvoltare, unde locuitorii se bazează foarte mult pe mâncarea care are un conținut ridicat de amidon, sugerează noi cercetări.

O porţie de cartof galben-portocaliu în laborator are potențialul de a oferi până la 42% din doza zilnică recomandată de vitamina A și 34% din doza recomandată pentru un copil de vitamina E, potrivit unui studiu recent de către cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio.

Cartofii sunt al patrulea cel mai consumat produs vegetal de către oameni după orez, grâu și porumb, potrivit Departamentului Agriculturii din S.U.A. Este o hrană de bază în unele țări din Asia, Africa și America de Sud, unde există o incidență ridicată a deficiențelor de vitamina A și vitamina E.

Mai mult de 800.000 de oameni depind de cartofi ca principală sursa de energie și mulți dintre aceşti indivizi nu consumă cantități adecvate din aceste substanțe nutritive vitale", a spus autorul studiului, Mark Failla, profesor emerit de nutriție umană din statul Ohio.

Aceşti tuberculi de aur au mult mai multă vitamina A și vitamina E decât cartofii albi, ceea ce ar putea face o diferență semnificativă în anumite populații unde deficiențele și bolile asociate sunt comune”, a mai spus Failla, membru al Foods for Health Discovery Tema.

Vitamina A este esențială pentru vedere, imunitate, dezvoltarea organelor, creșterea și sănătatea reproducerii. Deficitul de vitamina A este cauza principală a orbirii la copii. Vitamina E protejează împotriva stresului oxidativ și a inflamației, a stărilor asociate cu deteriorarea nervilor, a mușchilor, a vederii și a sistemului imunitar.

Cartoful de aur, care nu este disponibil comercial, a fost elaborat în mod metabolic în Italia de către o echipă care a colaborat cu Failla la studiu.

În timp ce unii se opun acestui tip de muncă, echipa de cercetare subliniază faptul că acest cartof ar putea contribui, în cele din urmă, la prevenirea orbirii și a bolilor copilăriei și chiar a deceselor sugarilor, copiilor și mamelor din țările în curs de dezvoltare.

Trebuie să ne menținem o minte deschisă, amintindu-ne că cerințele nutriționale diferă în unele țări și că obiectivul nostru final este de a oferi alimente sigure și nutritive la 9 miliarde de oameni din întreaga lume", a declarat co-autorul studiului, Giovanni Giuliano.

Acest cartof auriu ar fi o modalitate de a oferi o hrană mult mai nutritivă, pe care oamenii o mănâncă de mai multe ori pe săptămână sau chiar de mai multe ori pe zi", a spus el.

Источник: Cotidianulagricol.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!