Articole

Un nou caz de pestă porcină în Rezervaţia „Pădurea Domnească"

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat marți, 21 ianuarie, despre un focar de pestă porcină africană (PPA) înregistrat în perioada de observaţii între 10-15 ianuarie, în Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească”.

Potrivit ANSA, în perioada de referinţă, în „Pădurea Domnească”, rezervaţie naturală situată de-a lungul râului Prut, în vestul raioanelor Glodeni şi Făleşti, au fost depistaţi 35 de mistreţi morţi. Probele prelevate au arătat rezultate pozitive la PPA.

Surse de la Agenţia „Moldsilva” au explicat că „mistreţii pot fi un mijloc de răspândire a bolii, dat fiind că animalele traversează distanţe mari, pătrunzând uşor din zonele afectate”. Specialiştii entităţilor silvice din ţară, în special cele vizate de ANSA, au luat situaţia la control şi lucrează într-un regim special de evidenţă epidemiologică.

ANSA a elaborat un amplu program de măsuri care au drept scop contracararea bolii. Conform unui ordin emis de Agenţie, se prevede restricționarea temporară a transportării de porcine și a produselor și subproduselor provenite de la acestea din statele afectate de pestă porcină, precum și interzicerea comercializării porcinelor în piețele agricole și târgurile de animale din ţară.

Problema pestei porcine africane a revenit în atenţia autorităţilor Republicii Moldova, după ce, în luna octombrie 2017, în satul Palanca, raionul Ştefan Vodă, au fost identificate trei gospodării cu porcine infectate. Ulterior, noi focare de PPA au fost notificate în mai multe localităţi din diferite regiuni ale ţării.

Pesta porcină africană este o boală periculoasa, fără tratament sau vaccin în prezent, care afectează speciile domestice şi cele sălbatice de porcine. Virusul PPA se transmite prin contact direct între animale sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare ce provin de la animale infectate, insecte care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în materialele fecale ale animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată. Mortalitatea animalelor infectate este de 100%.

Источник: Moldpres.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!