Un profesor universitar cultivă 40 de fructe diferite pe un singur copac

Articole

Profesorul universitar american Sam van Aken, care deține mai multe premii pentru artă, a început să lucreze la ideea numită „Arborele celor 40 de fructe” încă din anul 2008.

Inițial, americanul nu și-a dorit decât un pom spectaculos atunci când este în floare. Și l-a obținut, căci florile sunt de diverse culori și fiecare soi înflorește la timpul lui. Apoi, când florile au dat în rod, și-a dat seama că a obținut o întreaga livadă într-un pom. A reușit să ajungă la această performanță prin altoiri succesive, păcălind pomul să facă diverse soiuri de piersici, prune, caise, nectarine și cireșe.

Pentru a crea un copac în care sunt cultivate diferite fructe, el a folosit metoda de altoire a cipurilor multi-fructifere. Van Aken a spus că creația sa este o „operă de artă”.

„Când arborele înflorește în mod neașteptat în diferite culori, sau vezi aceste diferite tipuri de fructe agățate de ramurile sale, nu numai că modifică modul în care îl privești, ci și schimbă modul în care percepi lucrurile în general” explică profesorul.

Van Aken călătorește prin statul New York în luna februarie a fiecărui an, culegând părți de 12-18 cm de la diferiți pomi fructiferi de sâmburoase. El preferă acest tip de fructe datorită capacităților lor speciale. Când vine primăvara, mugurii încep să se vindece și devin noi după ce piesele sunt împletite împreună.

Van Aken lasă pomul să crească aproximativ trei ani, timp în care acesta dezvoltă patru sau cinci ramuri. Acestea sunt tăiate, iar în locul lor sunt atașați muguri ai altor cinci soiuri diferite, prin altoire. Țesuturile conductoare ale plantelor atașate (altoi) se sudează cu cele ale pomului (portaltoi). Seva care circulă prin țesutul pomului va hrăni, prin sudarea țesuturilor, noile ramuri. Un pom bine dezvoltat poate ajunge să susțină până la 25 de soiuri diferite.

Conform arynews.tv, fiecare copac vine cu propriile tipuri de fructe care sunt culese cu atenție pe baza culorii și a înfloririi sale. Arborele lui Van Aken are șase tipuri diferite de prune, împreună cu piersici, trei soiuri de caise și două de nectarine. Procesul de producție a diferitelor fructe pe fiecare copac durează aproape cinci ani.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку