Articole

Valentina Badrajan: «Astăzi agricultorii sunt interesați să utilizeze sistemele de irigare disponibile mai mult ca niciodată»

În condițiile actuale de secetă, irigarea culturilor agricole a devenit o necesitate vitală pentru toți fermierii. Succesul agricultorilor depinde mult de disponibilitatea, starea și funcționalitatea, precum și perspectivele de dezvoltare a infrastructurii de irigare. În acest context, Agroexpert a discutat cu Valentina Badrajan, director executiv al Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova, despre situația actuală, probleme și prognoze în cadrul acestui sector.

Cele 10 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) create prin intermediul Programului Compact, irigă în mod intensiv utilizând sistemele centralizate de irigare reabilitate în conformitate cu cerințele și normele moderne în domeniu. Datorită insuficienței de umiditate în sol, anul acesta agricultori au dat start sezonului de irigare mai devreme comparativ cu anii precedenți.

,,Toate cele 10 asociații, care au primit în gestiune sistemele centralizate de irigare reabilitate în cadrul programului Compact, la moment funcționează și asigură livrarea apei în câmpurile agricultorilor. În anul curent asociațiile au dat start sezonului de irigare mai devreme, încă la începutul lunii martie. Fiind un an extrem de secetos, o bună parte din fermieri au utilizat apa nu doar pentru irigarea nemijlocită a culturilor agricole, dar și pentru pregătirea terenurilor către  plantare. Astfel de exemple sunt înregistrate în Roșcani și Puhăceni (Anenii Noi), Coșnița (Dubăsari), Jora de Jos (Orhei), etc. De asemenea, se atestă faptul că agricultorii au extins lista culturilor irigate, printre acestea regăsindu-se grîul, porumbul și alte culturi cerealiere, afectate profund de lipsa umidității în sol. Tradițional, în acest an rămâne irigarea culturilor legumicole, livezilor, pepinierelor și alor culturi cu valoare adăugată înaltă, însă preconizăm că suprafețele irigate și volumele de apă consumate la irigare vor depăși indicatorii înregistrați în anul trecut.”

Potrivit Valentinei Badrajan, un factor care poate afecta procesul de irigare și recolta așteptată reprezintă insuficiența echipamentelor de irigare.

,,O problemă întâmpinată de agricultori este insuficiența echipamentelor de irigare proprii. La moment, asociațiile Compact dispun de echipamente care au fost transmise pentru utilizare cu titlu gratuit de către FDD Moldova. Adițional, unele asociații au procurat echipamente de irigare din resursele proprii pentru a satisface cerințele crescânde ale membrilor săi. Livrarea apei și acordarea echipamentelor agricultorilor se efectuează în baza unui grafic de utilizare a acestora. Astăzi, în condițiile de secetă, se întâmplă cazuri când toți fermierii au nevoie simultan de aceste echipamente. În acest sens, o oportunitate pentru agricultori ar fi procurarea echipamentelor în tranșe prin intermediul proiectului 2KR, pentru care FDD Moldova a alocat mijloace financiare în cadrul programului Compact. Dar și acolo resursele sunt la limită, deoarece a fost o cerere foarte mare din partea agricultorilor. Acum sunt cereri de procurare a echipamentelor care nu pot fi îndeplinite imediat. Sperăm că situația se va ameliora, iar statul va veni cu alte modalități de susținere a agricultorilor”.

Totodată, alți agricultori din ariile sistemelor centralizate de irigare nereabilitate, conștientizând importanța irigării pentru afacerile lor agricole s-au asociat și, cu suportul FDD Moldova, au format Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare. În urma colaborării cu Agenția „Apele Moldovei” și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, 8 asociații au preluat deja managementul altor 11 sisteme centralizate de irigare, care sunt funcționale sau parțial funcționale.

,,Începând cu anul 2019 au fost create suplimentar 13 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare. Agricultorii, au preluat gestiunea sistemelor care sunt parțial funcționale și au investit pentru a le readuce în funcțiune. Un bun exemplu este Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Dubăsarii Vechi (Criuleni), care în premieră de sine stătător irigă acum o suprafață de circa 500 ha de terenuri agricole cu culturi cerealiere, cartof, mazăre, ceapă și alte culturi cu valoare adăugată. Astăzi agricultorii sunt interesați să utilizeze sistemele de irigare disponibile mai mult ca niciodată.”

Există vești bune pentru agricultorii din raionul Nisporeni. Curând aceștia vor putea mări suprafețele irigate datorită investițiilor efectuate de FDD-Moldova.

,,Finalizăm construcția unui bazin cu capacitatea peste 20 000 metri cubi, finanțat din mijloacele FDD-Moldova și contribuția Asociației Utilizatorilor de Apă ,,Pruteni II” din raionul Nisporeni. În aceste zile se finalizează lucrările de testare, iar agricultorii cu suprafețe de circa 300 ha așteaptă cu nerăbdare darea în exploatare a acestui bazin pentru a putea iriga plantațiile de prun, viță de vie și culturi cerealiere în condiții de eficientizare a costurilor de irigare”, a conchis Valentina Badrajan.

Conform datelor oficiale, actualmente în Republica Moldova sunt 88 sisteme centralizate de irigare, construite în perioada sovietică. Dintre acestea, 10 au fost reabilitate integral în perioada anilor 2010-2015 cu fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Din celelalte 78 de sisteme centralizate de irigare, doar 21 sunt funcționale, iar restul sunt parțial funcționale sau ruinate. Actualmente, 26 sisteme centralizate de irigare sunt gestionate de AUAI create de fermieri, iar celelalte 62 rămân a fi gestionate de întreprinderile de stat din domeniul irigării.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!