Articole

Veaceslav Ioniță: În ultimele 8 luni înregistrăm un surplus de valută pe piața valutară din Moldova

Piața valutară a Moldovei a finalizat anul 2020 în echilibru. Astfel cererea netă de valută a fost de 2.254 milioane USD, cea ce este doar cu 10 milioane USD mai mult decât oferta netă de valută care s-a ridicat până la 2.245 milioane USD susține expertul Veaceslav Ioniță în blogul său.

Însă cele mai interesante evoluții s-au petrecut pe parcursul anului, care a început echilibrat în primele două luni, apoi odată cu instituirea stării de urgență, a apărut un deficit enorm de valută de 171 milioane USD în lunile martie-aprilie. Acest deficit de valută a condiționat deprecierea puternică a leului în martie-aprilie.

Însă începând cu luna mai, timp de 8 luni asistăm la un exces de valută pe piața valutară în mărime totală de 173 milioane USD, fapt ce a exercitat presiune asupra leului moldovenesc. Drept consecință din luna mai până în septembrie am asistat la un proces de apreciere a leului moldovenesc față de toate valutele principalelor parteneri comerciali ai Moldovei, cea ce crea probleme producătorilor autohtoni și în special exportatorilor. Acest fapt a impus Banca Națională să intervină pe piața valutară prin procurări de valută, pentru a nu permite aprecierea de mai departe a leului moldovenesc. În perioada mai-decembrie 2020, BNM a procurat de pe piața valutară 292 milioane USD, fapt ce a permis o depreciere ușoară a leului moldovenesc față de valutele principalelor parteneri comerciali ai Moldovei. (mai multe detalii despre cursul valutar vedeți aici).

Surplus de valută pe piața valutară în 2020 se datorează exclusiv cererii scăzute de valută din partea persoanelor fizice. Cererea de valută din partea persoanelor fizice în 2020 a fost cu 318 milioane USD mai mică decât în 2019. În opinia noastră scăderea cererii de valută din partea persoanelor fizice se datorează interdicțiilor de călătorie și reducerea puternică a cheltuielilor de odihnă peste hotarele țării.

În prezent piața valutară a Moldovei se află într-un echilibru, însă există o tendință ușoară de surplus valutar, dictată de cererea scăzută de valută din partea persoanelor fizice. Odată cu scoaterea barierelor de călătorie și creșterea numărului de moldoveni care pleacă la odihnă peste hotare, anticipăm și o creștere a cererii de valută din partea cetățenilor. Leul nu are motive economice de depreciere, ba din contra are o tendință de apreciere. Deprecierea din ultima perioadă se datorează intervențiilor BNM pe piața valutară. În prezent BNM are toate instrumentele necesare de intervenție și cursul valutar este mai degrabă rezultatul unor politici ale BNM, decât rezultatul unor procese economice. Din acest motiv nu vedem careva fluctuații puternice ale valutei naționale. Cel mai probabil politica BNM va fi de menținere în echilibru a leului moldovenesc față de principalele valute de referință. (Vedeți aici o mică analiză)

Источник: Ionita.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!