Articole

Vermicompostul și extractul de vermicompost în agricultură

Agricultura durabilă, în special în sectorul culturilor ecologice, necesită noi mijloace de fertilizare și protecție pentru plante. Utilizarea unei varietăți de îngrășăminte și alte produse provenite din deșeuri organice este extrem de promițătoare în ceea ce privește resursele regenerabile.

Prelucrarea deșeurilor biologice prin acțiunea ramelor și a microorganismelor este utilizată în producția de vermicompost, un îngrășământ organic bogat în substanțe humice și nutrienți minerali.

Acest îngrășământ îmbunătățește fertilitatea solului, având efecte benefice asupra plantelor. Stimularea creșterii plantelor și inducerea rezistenței împotriva unor agenți patogeni sunt doar două dintre efectele benefice ale aplicării vermicompostului, acestea datorându-se și conținutului ridicat de acizi humici al acestuia.

Deficitul de materie organică din sol reduce randamentul culturilor. Deși o singură sursă de nutrienți poate furniza necesarul plantelor, utilizarea integrată a mai multor surse este necesară pentru asigurarea unei nutriții echilibrate a plantelor.

Efectul pozitiv al nutrienților minerali asupra creșterii plantelor se datorează conținutului relativ ridicat de minerale atât din vermicompost, cât și din extractele de vermicompost.

Studiile de laborator au evaluat disponibilitatea componentelor vermicompostului (săruri minerale, acizi fulvici și humici) pentru plante, precum și influența pozitivă a acestora asupra germinării semințelor și a dezvoltării plantelor.

Din acest studiu a rezultat faptul că nutrienții minerali se găsesc în forme disponibile pentru plante este unul dintre beneficiile utilizării vermicompostului. Concentrațiile de extract de vermicompost utilizate pentru tratament au fost 1, 2, 5, 10, 20 și 50% ( Figura nr. 1). S-au efectuat tratamente în paralel cu diluții de vermicompost în apă distilată, respectiv cu soluții de săruri minerale în concentrații de ioni echivalente cu valorile celor din diluțiile de vermicompost.

Fig. 1. Seminte de tomate puse la umectat in diferite concentratii de extract de vermicompost


Alte beneficii potențiale ale vermicompostului asupra plantelor includ stimularea creșterii (efect similar unor hormoni vegetali de creștere), precum și o îmbunatățire a absorbției substanțelor minerale de către plantă. În cadrul unui experiment desfășurat în condiții de câmp pe plante de secară care au intrat în iarnă, în loturile experimentale la care s-au făcut amendamente ale solului cu vermicompost s-a observant un efect semnificativ asupra creșterii plantelor, evident chiar și la diluții ale extractului de vermicompost în concentrație de 10 %.

Creșterea conținutului de clorofilă din frunze (și implicit intensificarea fotosintezei) datorită extractului de vermicompost a îmbunătățit starea fiziologică a plantelor. Acest efect a fost observat, de asemenea, în mai multe studii în care s-au aplicat tratamente cu acizi humici și fulvici.

În concluzie, efectul pozitiv observat al extractului de vermicompost asupra germinației și a creșterii semințelor (tomate, porumb, busuic, mentă etc ) este atribuită acțiunii complexe a diferitelor componente din vermicompost, cum sunt nutrienții minerali, acizii fulvici și a altor substanțe biologic active.

Tratamentul ar putea fi utilizat în condiții de câmp timp de un an, folosind diferite doze de vermicompost că amendament la sol indicat pentru îmbunătățirea și acumularea de biomasă și producția de semințe. Vermicompostul utilizat ca îngrășământ și ameliorator de sol este responsabil pentru îmbunătățirea proprietăților fizice ale solului și furnizarea de nutrienți pentru plante. Vermicompostul și extractele de vermicompost oferă cea mai bună opțiune atât pentru agricultura ecologică, cât și pentru cea convențională.

Источник: Cotidianulagricol.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!