Articole

VIDEO | Agricultor: Prețul la miezul de nucă ar putea crește de două ori

Seceta din ultima perioadă le va genera pierderi și crescătorilor de nuci din nordul republicii. Vasile Paveliuc din satul Sturzovca, raionul Glodeni, este proprietarul unei livezi de nuci care numără peste 700 de copaci. Agricultorul spune că în acest an roada de nuci ar putea fi compromisă din cauza secetei, în consecință prețul la miezul de nucă ar putea crește.

Vasile Paveliuc practică agricultura mai bine de 10 ani și deține una dintre cele mai mari livezi de nuci din nordul Moldovei. În acest an, fermierul a investit în dezvoltarea afacerii peste 60 de mii de lei.

,,A fost o perioadă de uscăciune și s-a agravat situația. Copacul nu și-a luat apa de care o avut nevoie ca să intre bine în iarnă. Un al treilea factor negativ care a condiționat paguba este că iarna a fost caldă, copacul nu a intrat în perioada de odihnă. De obicei când vin înghețurile, copacul intră în perioada de odihnă și nu permite încolțirea mugurilor și nu crește, chiar și în condiții favorabile. Iarna a fost caldă și copacul a lucrat, nu destul, că nu a acumulat apă în de ajuns, plus la asta a fost și iarna caldă și el o lucrat”, spune fermierul, Vasilii Paveliuc.

Din cauza secetei, miezul de nuci se va scumpi de două ori și va ajunge să coste între 150-180 de lei pentru un kilogram.

,,Nu doar la mine în livadă e așa, această situație a fost observată și prin sate, oriunde. Unde a fost sădit chiar și un copac aparte, care a fost mai puțin afectat de boli și așa mai departe, e aceeași situație, vârfurile au fost uscate”, s-a plâns pomicultorul.

Unica modalitate pentru a depăși această criză, spune agricultorul, este exportul miezului de nucă pe piețele țărilor din Uniunea Europeană.

,,Acum, ne gândim să exportăm miezul de nucă pe piețele din Europa. Asta, deoarece în Moldova nu se prevede nicio schimbare. Se schimbă doar conducerea țării și guvernul, așa că avem puține speranțe că prețul pentru miezul de nucă va fi convenabil producătorului”, afirmă antreprenorul.

Din cauza recoltei slabe suferă nu doar producătorii de miez de nucă dar și comercianții din piețile din Bălți.

,,Când vindem 10 păhare, când 8 – depinde de cumpărători. Vând ca să-mi câștig o bucată de pâine. Anul trecut cererea era mare, în acest an cu mult mai mică. În acest an, practic nu avem miez de nucă, copacii au înghețat și s-au uscat. Nu sunt nuci."

,,Cumpără în mediu 10-15 persoane, dar oamenii nu au bani. Sunt puține nunci în acest an, dar nu avem ce face. Din pensie mi-au tăiat și îmi rămân doar 500 de lei. Cu ce să trăiesc. Noi supravețuim, cumpărăm și vindem. Cum să trăim cu o pensie de 500 de lei?", spun comercianții.

În fiecare an, în urma exportului de miez de nucă, Republica Moldova întregistrează un profit de peste 120 mii de dolari.

Источник: nordnews.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!