Patria cartofului va înregistra pierderi mari în acest an. Raionul Briceni a fost puternic afectat de secetă. Mai mulți agricultori se plâng că din cauza lipsei de precipitații, recolta va fi de trei ori mai mică, decât în anii precedenți. Colac peste pupăză, pandemia va afecta și mai mult afacerea cu cartofi. Agricultorii nu au acces pe piața externă și nici suficiente brațe de muncă.
Stanislav Baeșu din satul Caracușenii Vechi, deține șapte hectare de cultură de cartof în care a investit peste 140 de mii de lei. Dacă anul trecut, acesta a recoltat de pe un hectar de pâmânt 20 de tone de cartofi, anul acesta s-ar putea să adune doar 6-7 tone la hectar.
,,Am avut ploi când au fost la răsărire, legătura a fost mare la cartofi. Apoi a fost secetă și plantația a început să se usuce”, a spus agricultorul.
Peste trei săptâmâni, tânărul agricultor va demara lucrările de recoltare a primului soi de cartofi „Mirabella”. Va avea nevoie de ajutorul a peste 30 de zilieri, care sunt greu de găsit din cauza pandemiei.
,,Toate lucrările pe care le vom face sunt manuale. Cu muncitorii nu știm cum vom lucra, distanța socială trebuie să fie mare, iar pentru o singură cărare în care se recoltează trebuie să fie doi oameni. Adică la un metru jumătate trebuie să fie doi oameni”, a precizat Stanislav Baeșu.
Cartofii de import obligă producătorii locali să-și vândă legumele la prețuri minime pentru a nu rămâne cu roada în depozite. Uneori, veniturile obținute nu acoperă nici investițiile, susține agricultorul.
,,Foarte mult, prețul ne joacă oamenii care importă cartoful. Domnii de la Chișinău. Dacă până acum puteam să vindem cartofi direct din câmp cu 3-4 lei. Acum, suntem nevoiți să vindem și cu 2 lei, 2 lei și 50 de bani. Au fost momente când am vândut 1 kg de cartofi cu 50 de bani. De multe ori am lăsat cartofi pe câmp din cauza că mult se importă”, a adăugat agricultorul.
Iar Vadim Timoftica a renunțat la afacerea sa cu cartofi după ce a pierdut toate investițiile într-un singur an.
,,Ultimul an când am avut cartofi, costau 50 de bani kilogramul. Am decis atunci să nu mai creștem cartofi pentru că nu avem venit. Am deschis ușile la depozit ca lumea să-și ia cartofi pentru vaci, oi, doar să-mi elibereze depozitul. Am avut aproape o sută de tone”, a adăugat Vadim Timoftica.
În prezent, un kilogram de cartofi costă între șase și nouă lei.