Articole

VIDEO | Premieră în nordul R. Moldova: Un antreprenor produce iaurt din lapte de capră

Un fermier din satul Slobozia-Măgura, raionul Sîngerei, a decis să vină cu un produs nou pe piață. De câteva zile, Viorel Prisăcari produce iaurt din lapte de capră, sută la sută natural. Antreprenorul a deschis o linie de producere și ambalare a produsului dulce și sănătos.

Viorel Prisăcari deține un șeptel de 300 de caprine, de la care mulge zilnic, aproape 240 de litri de lapte. Acesta este filtrat și pasteorizat, iar mai apoi, depozitat în vana de închegare a laptelui, cu o capacitate de 300 de litri. Pentru a obține iaurt, producătorul adaugă bacterile lactice, care duc la coagularea laptelui. Textura cremoasă și conținutul scăzut de lactoză a iaurtului ajută la îmbunătățirea sistemului digestiv.

,,Datorită faptului că structura moleculară a laptelui de capră diferă de cea a laptelui de la alte mamifere. Se primește mai puțin vâscos, nu este așa de dens ca cel de vacă. Este un pic mai fin, mai subțire”, a spus antreprenorul.

Viorel Prisăcari a investit în utilajele de producere a iaurtului peste 400 de mii de lei. Până acum, antreprenorul a reușit să comercializeze peste 500 de cutii de iaurt, la preț de 17 lei bucata.

,,Dacă ai un vis și tinzi spre a îndeplini acest vis în realitate, nu este greu, bineînțeles sunt impiedimente, greutăți, dar depinde ce dorești și cum dorești”, a menționat Viorel Prisăcari.

Pentru a-și dezvolta afacerea, antreprenorul este ajutat de două angajate.

,,Misiunea nostră este de a primi laptele și să respectăm toate etapele de procesare a laptelui șă facem produse de calitate și să ajungă pe masa consumatoruilui. Consumatorii să fie mulțumit". Am lucrat peste hotare, am revenit acasă, părinții sunt bătrâni. Mă bucur că am găsit de lucru. Am un salariu și mă gândesc că în scurt timp voi ieși la pensie”, au precizat angajatele.

Viorel Prisăcari și-a instalat pe acoperișul fermei, panouri fotovolataice, pentru a reduce din cheltuielile la energia electrică.

,,Datorită acestui fapt economisim 4-5 mii de lei lunar. De acum, zilele devin mai lungi și vom produce mult mai multă energie electrică. În prezent, această instalație poate produce până la 20 de kw/h”, a conchis antreprenorul.

Pe lângă iaurt din lapte de capră, la ferma din raionul Sîngerei se produce caș dulce și brânză de capră. Antreprenorul spune că, în scurt timp, își va dezvolta afacerea și va deschide o secție de producere a cașcavaluilui, la fel, din lapte de capră.

 

Источник: nordnews.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!