Articole

VIDEO | Sezonul nucilor verzi este în toi. Dacă în trecut puteau fi întâlniți la fiecare colţ, acum sunt greu de găsit

Sezonul nucilor verzi este în toi. Dacă în anii trecuți comercianţii de miez de nucă puteau fi întâlniți mai la fiecare colţ de stradă, acum aceștia sunt greu de găsit. Din cauza înghețurilor din primăvară, roada este mică. Chiar și așa, pentru mulți dintre comerciați, banii câștigați din vânzarea nucilor sunt o sursă de venit, care le asigură existența.

Pe un trotuar de pe bulevardul Moscovei din Capitală, cu două borcane cu miez de nucă la vedere, am suprins-o pe această bătrână, venită de la Criuleni. De aseară a cules nucile din grădină și le-a curățat cu grijă. Deși este prima zi în care a ieșit să comercializeze miez, până la prânz vânduse nimic.

„Nuu. Anul acesta nu-s nuci. Mai ales pe deal. Unde și unde câte o nucă”, spune vânzătoarea.

Pe lângă pensia de 1500 de lei, care e cheltuită, în mare parte, pentru medicamente, unica sursă de venit sunt puținele legume, pe care le crește în grădină și le vinde.

„Mai cresc un bostănel, o păstare și ce mai este pe acolo…Trebuie să mă duc să iau o pâine, lapte, de uns mâinile, de la zahăr îmi crapă buzele. – În fiecare zi veniți aici? – Nu. O dată sau de două ori pe săptămână”.

Iar pe această doamnă am suprins-o în Piața Centrală. Vinde nuci, strânse de la Puhoi, deja de două săptămâni. Un pahar cu miez costă 20 de lei. Are șapte copii, pe care îi crește.

„Am trei copii de șocoală. Trebuie de îmbărcat, de încălțat, caiete. Pentru pâine, câte o hăinuță. Un pahar costă 20 de lei, dar ești bucuros să-l dai și cu 15”, a menționat Aurica, vânzătoare.

Tot la Piața Centrală, împrună cu soția, vindea miez de nucă și acest bărbat. Miezul îl vând mai ieftin. Un pahar costă 10 lei.

Ion, vânzător: „- Cum prima zi de vânzări? – Cam slăbuț. – Puțină roadă anul ăsta. – Da, puțină. – De ce așa. – Așa a dat cel de sus”.

Dis-de-dimineață, de la ora 6, Tatiana își scoate marfa într-o mică piață din sectorul Rîșcani al Capitalei. Printre legume, a scos în vânzare și nuci, culese împreună cu copiii săi, din grădină.

„- 15 lei paharul. – Aveți cumpărători? – Puțini, dar sunt. – Azi cât ați scos în vânzate? – O torbă. – De unde? – De la Hârtopul Mare, Criuleni. Cam a înghețat. Sunt puține. Nu prea a fost roadă”, spune Tatiana.

Ca să adune bani pentru rechezite școlare, Maria, în vârstă de 14 ani, deja de două zile vinde miez de nucă, împreună cu mama sa, în preajma Pieții Centrale. Deși astăzi e ziua sa de naștere, spune că nu a putut să stea acasă.  

 – La ce preț sunt nucile? 20. – De unde le strângeți? – De la Horășeti”.

 – E clar că vrem bani pentru școală. Patru copiii. – Pe lângă aceasta, cu ce vă ocupați? – Cu ziua ne ducem la prășit, la cules mere, pere, la ce este…”.

Suprafața totală a plantațiilor de nuc în Republica Moldova este de aproximativ 25 de mii de hectare, din care livezi aproximativ 19 mii. Anterior, președintelui Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă, a declarat, pentru unele surse media, că plantațiile de nuc au fost afectate de înghețurile înregistrate la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie. Astfel, se estimează că recolta va scădea, în acest an, cu aproximativ 20 la sută, față de anul trecut.

Источник: tv8.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!