Articole

Vitalie Gorincioi: ,,Sectorul horticol duce o mare lipsă de specialiști calificați!”

În cadrul Conferinței Naționale ,,Businessul Fructelor în Republica Moldova”, președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi a declarat că sectorul horticol se confruntă cu insuficiența brațelor de muncă.

,,Noi, împreună cu administrarea centrală, conducerea Ministerului Agiriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și asociațiile de profil trebuie să vorbim serios despre pregătirea cadrelor. Astăzi ducem lipsă mare de specialiști calificați în ramură. Este trist că în Universitatea Agrară aproape că nu sunt studenți.Astăzi nu avem oameni care să aibă grijă de livezi, de câmpuri. Nu avem oameni care să recolteze, să exercite alte acțiuni mecanizate. Achiziționăm tractoare, combine scumpe și nu avem un bun specialist, calificat care știe să lucreze corect cu această tehnică.”, a menționat Vitalie Gorincioi.

Lipsa cadrelor calificate de muncă este o problemă majoră care poate stagna dezvoltarea domeniului dat. Oamenii nu sunt bine instruiți și nu-și cunosc meseria. Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM), colegiile și școlile profesioanale de profil an de an educă tineri specialiști în toate ramurile agriculturii. Cert este că numărul beneficiarilor scade treptat.

Conform Raportului Cercetării statistice anuale N-4-edu prezentat anual instituțiilor abilitate, inclusiv MADRM, în cadrul UASM și-au făcut studiile în anii 2017-2018 – 4158 studenți, inclusiv 1255 pe bază debuget și 2903 la contract; 2018-2019 – 3914 studenți, inclusiv 1179 pe bază debuget și 2735 la contract, iar în anul 2019-2020 – 3886 studenți, inclusiv 1235 pe bază debuget și 2651 la contract. 

Un drept motiv al acestei scăderi îl constiuie salariile mici în domeniul agriculturii. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, la momentul actual în agricultură se achită salarii în valoare de 1 176 lei. În primele 9 luni ale acestui an, salariul mediu lunar la contribuabilii, monitorizați de Fisc prin prisma Programului de conformare, a constituit doar 2 358 de lei (circa 120 de euro pe lună). Datele Fiscului arată că în primele 9 luni ale acestui an cele mai mici salarii au fost achitate de agenţii economici din agricultură - doar 1 176 de lei pe lună, adică de aproape 6 ori mai puţin decât salariul mediu pe economie în trimestrul III al anului 2019. În 2018, salariul mediu în agricultură, la agenţii economici monitorizaţi de Fisc nu ajungea nici la o mie de lei, deci era de aproape 50 de euro.

,,Noi trebuie să-i învățăm pe producători să câștige din agricultură, să facă business în agricultură. Și în acest sens, vom putea să oprim tinerii, inclusiv la țară. Putem să construim case, drumuri, case de cultură, dar cu părere de rău n-o să aibă cine să trăiască în localitățile noastre, pentru că agricultura se face la țară. Vorbim despre agricultură în orașe, dar aceasta se face în sate.”, a mai punctat președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi.

O bună parte a brațelor de muncă o constituie persoanele de vârsta a doua și a treia, fiind mai vulnerabili, aceștia nu pot face față tuturor activităților din sector. Iar tinerii optează pentru un serviciu în mediul urban sau peste hoare.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!