Articole

Vladislav Cotici: „ANSA și MADRM ca și structuri separate trebuie să fie într-o colaborare constructivă continuă”

Vladislav Cotici, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în cadrul unui interviu pentru Agroexpert, a vorbit despre structura, organizarea, planurile și activitățile agenției pentru anul 2020.

- Domnule Cotici, care este la moment structura agenției pe care o administrați?

- Actualmente ANSA constituie un efectiv de personal compus din 1330 de unități, dintre care 223 de unități fac parte din aparatul central, 150 de unități din cadrul posturilor de inspecție la frontieră și circa 957 de unități din subdiviziunile teritoriale. Referindu-ne la subdiviziunile teritoriale, vreau să menționez că ANSA are 23 de subdiviziuni teritoriale în subordine. Deci, suntem prezenți în toată țara. În cadrul subdiviziunilor teritoriale activează medici veterinari, responsabili de compartimentul sănătatea animală, siguranța alimentelor de originea animală/non-animală, inclusiv experți în calitatea produselor alcoolice, dar mai nou și siguranța ocupațională. Astfel, acoperim tot spectrul de monitorizare, asigurând controlul statului asupra produselor agroalimentare originare din RM și care urmează a fi exportate din țara noastră pe extern. La moment, avem un număr de 17 funcții vacante. Totodată vreau să menționez că prin Hotărârea Guvernului privind Moratoriul de stat asupra angajărilor, avem în rezervă 254 de unități. Noi sperăm că pe parcursul anului se va debloca acest număr și vom putea suplini cu specialiști domeniile necesare. Bineînțeles că există loc și pentru mai bine, am avea nevoie de un număr mai mare de persoane angajate, mai ales în urma reformei de optimizare a sistemului, pentru că avem foarte mult de lucru.

- Care sunt relațiile, la moment, cu Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, MADRM? Sunt planificate modificări la capitolul competențele ANSA, limitele de competență și supunere Guvernului sau MADRM?

- Referitor la relațiile cu MADRM, poziția noastră este una sigură – aceste structuri trebuie să fie separate. Astfel de practici sunt aplicate și în Uniunea Europeană. Dat fiind faptul că la baza fondării ANSA au stat practicile europene, cu precadență cele implementate în țările baltice, care actualmente pot fi considerate ca model de funcționarea unei structuri cu abilități vaste pe tot lanțul agroalimentar. Vreau să menționez că noi am dat dovadă de o eficiență și mai mare, aliniind la atribuțiile ANSA și segmentul fitosanitar care la ei este un compartiment reglementat de către Ministerul Agriculturii. În aceeași ordine de idei, ANSA și MADRM ca și structuri separate trebuie să fie într-o colaborare constructivă continuă. Cu MADRM conlucrăm strâns pe multe domenii și consider că altfel nici nu poate fi, căci doar așa vom reuși să atingem obiectivele stabilite. Vreau să menționez că pe parcursul anilor au fost armonizate cu legile europene un șir de acte legislative atât pe segmentul sănătatea animală și siguranța alimentelor, cât și segmentul fitosanitar. Pe viitor acest fapt ne va permite să exportăm produsele noastre în țările europene.

- Este aprobat planul național de monitorizare și control pentru produsele de origine animală în Republica Moldova pentru anul curent?

- Vreau să vă comunic că la baza activității ANSA există un șir de măsuri, inclusiv planuri de monitorizare cu scopul de a asigura realizarea principiului unui produs inofensiv și bun pentru consumul uman. Menționez, că conform Ordinului nr. 28 din 23.01.2020 am aprobat un șir de planuri:

  • Programul de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței alimentelor de origine animală pentru anul 2020;
  • Programul de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine non-animală pentru anul 2020;
  • Programul de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic, berii și producției alcoolice pentru anul 2020;
  • Programul de monitorizare și supraveghere în domeniul sănătății plantelor, organizmelor modificate genetic și furajelor la import pentru anul 2020;
  • Programul de monitorizare și supraveghere în domeniul sănătății plantelor pentru anul 2020;
  • Programul de monitorizare și supraveghere a furajelor pentru anul 2020
  • Programul de monitorizare și supraveghere în domeniul controlului semincer pentru anul 2020;
  • Programul de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor alimentare din cadrul unităților de comerț, alimentație publică, instituții de învățământ general, tabere de odihnă și întremare a sănătății copiilor, inclusiv pe domeniul protecției consumatorilor pentru anul 2020;
  • Programul de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței produselor de origine animală din import pentru anul 2020.

În ce măsură au fost realizate aceste planuri în 2019?

- Pentru anul trecut, planurile au fost executate în măsură de 95%. Aproape că suntem la evaluarea de ,,foarte bine”. Pe domeniul sănătatea animalelor, planul îndeplinirea măsurilor strategice a fost realizat în măsură de 83% din cauza scăderii numărului de animale. Sunt planificate și schimbări în planuri de monitorizare. În 2020 vom include testarea indicilor noi pentru lapte materia primă și, la fel, pe domeniul sănătatea animalelor vor fi incluși alți indici comparativ cu anul 2019 din motivul pregătirii Republicii Moldova în contextul exportului de produse lactate, care sunt obținute din materie primă autohtonă în Uniunea Europeană. Aceste cerințe vor permite determinarea acelor indici care anterior nu au putut fi testați datorită lipsei echipamentului necesar și a metodelor potrivite. Ne propunem multe provocări și sperăm că, condițiile actuale ne vor permite dezvoltarea ideilor pentru sporirea standardelor de calitate.

- Suntem convinși că, pentru cititorii noștri ar fi interesant să cunoască câteva detalii privind procesul de elaborare și modul de construire a acestor planuri.

- Organigrama Agenției cuprinde o Direcție foarte importantă - analiza riscului, care în comun cu celelalte direcții ale ANSA, elaborează și prognozează aceste planuri. La rândul său, aceste programe/planuri se efectuează în baza analizei de risc. Procedura dată este una foarte complexă și specifică pentru fiecare program în parte. În baza acestei proceduri, noi ne axăm pe rezultatele investigațiilor din anul curent și, ulterior, planificăm controalele pentru anul viitor. Vă explic mai detaliat ce înseamnă acest lucru. Dacă o întreprindere a respectat, în anul curent, toate condițiile, a activat și s-a calificat ca fiind una credibilă în baza analizei de risc, în acest caz, pentru anul viitor vor fi planificate un număr mai mic de controale în această întreprindere și aici fac referire la cele planificate. În baza riscului aceste programe se planifică minuțios și sunt plasate în Registrul de Stat al Controalelor după care ne conducem. Fără el, la momentul actual, nu putem efectua controale oficiale atât planificate, cât și inopinate. Controalele oficiale sunt anunțate din timp, iar inopinate se realizează fără anunțul prealabil al operatorului economic.

- Sunt planificate modificări majore în planurile de supraveghere și control? Care sunt acestea?

- Pentru anul 2020, în domeniul sănătății plantelor, organismelor modificate genetic și furajelor la import a fost inclus un indicator nou (Identificarea dăunătorului Trogoderma SP și Malț) și în domeniul siguranței produselor de origine animală din import (Determinarea Campylobacterului în carne și organe comestibile de pasăre și Determinarea reziduurilor de medicamente (Tylozina) la carnea de pasăre, porc și bovină).

- Care este starea «inimii» ANSA - sistemul de laboratoare? Ce acțiuni vor fi întreprinse pentru dezvoltarea acestuia?

- În Hotărârea de Guvern nr. 600 de formare a Agenției este stipulat că ANSA este fondator la trei laboratoare de referință dintre care: IP ,,Centrul Republican de Diagnostic Veterinar”, IP ,,Laboratorul central Fitosanitar” și IP ,,Laboratorul Central de Testare a Băuturilor alcoolice/nealcoolice și produselor conservate”. Cu ajutorul acestor trei laboratoare, ANSA cuprinde toată gama de produse. În anul 2020 vom continua consolidarea capacităților instituționale ale acestor laboratoare prin modernizarea lor, adică procurarea noilor echipamente, instruirea personalului și menținerea acreditării metodelor existente. La fel, vom opta și pentru extinderea spectrului de metode acreditate.

- Referitor la acreditarea metodelor. Care sunt acestea pentru anul curent?

- La moment suntem pe ultima sută de metri pe acreditarea unor metode ce țin de specificul siguranței alimentelor și sănătății animale. Metode de analiză care ne vor permite examinarea în laborator a ouălor de categoria B și a cărnii de pasăre la anumiți parametri. Aceasta este influența aviară – două metode, determinarea salmonellei pe domeniul sănătatea animalelor și determinarea campylobacterului în carnea de pasăre. Cea din urmă este o metodă nouă, introdusă recent de către Comunitatea Europeană. Pentru acest an, este planificată acreditarea și implementarea mai multor metode pentru fiecare laborator în parte. Acest fapt ne-ar permite extinderea spectrului de examinări în laborator a produselor alimentare, totodată, va sta la baza facilitării exportului acestor produse. Pentru anul 2020 IP ,,Centrul Republican de Diagnostică Veterinară”, laboratorul de Încercări Sănătatea animală CRDV pentru subdiviziunile Cahul și Drochia sunt planificate pentru acreditare următoarele metode:

  • Detecția antigenului rabic (IFD);
  • Detecția anticorpilor față de proteinele nestructurale ale virusurilor febrei aftoase (ELISA);
  • Detecția anticorpilor specifici virusului PPA (ELISA);
  • Detecția antigenului virusului PPA (ELISA Ag);
  • Identificarea genomului virusului PPA (PCR);
  • Detecția anticorpilor anti-Brucella. abortus, B. melitensis, B. Suis prin reacția seroaglutinare rapidă pe lama cu antigen colorat cu Roz-Bengal în ser sanguine pentru diagnosticul brucelozei (RBT);
  • Detecția anticorpilor anti-virusul Leucozei Enzootice Bovine prin reacția de imunodifuzie în gel de agart (AGID) în ser sanguin;
  • Examinarea la prezența paraziților în produsele acvatice prin metodele macroscopice și microscopice;
  • Detectarea și tipizarea serologică a Salmonellei spp produse destinat consumului uman și hrănirii animalelor, probe de mediu în domeniul producției și manipulării alimentelor;
  • Detecția și enumerarea numărului total de germeni (NTG);
  • Detecția și enumerarea coliformelor;
  • Detecția și enumerarea E. coli.

Pentru Laboratorul de Încercări a produselor alimentare de origine animală din cadrul CRDV acestea sunt:

  • Determinarea sulfamidelor (Sulfaquinoxaline, Sulfadiazina, Sulfamerazina, Sulfamethazine, Sulfamethoxydiazina, Sulfadoxine, Sulfamonomethoxine, Phthalylsulfathiazole, Sulfadoxine, Sulfabenzamide, Sulfaeazole, Sulfachlorpyridazine);
  • Determinarea penicilinilor (ampicilina, amoxicilina, pinicilina);
  • Determinarea celulelor somatice;
  • Determinarea Campylobacterului.

Laboratorul de încercări a produselor alimentare (subdiviziunea Dondușeni):

  • Determinarea celulelor somatice.

La IP ,,Laboratorul Central Fitosanitar”:

  • Diagnosticarea Bacteriei Xylella fastidiosa în țesutul vegetal la Frunza de viță de vie;
  • Detecția bacteriei Clavibacter michiganensis subspecia sepedonicus în Tuberculii de cartof.

ÎP ,,Laboratorul Central de Testare a Băuturilor alcoolice/nealcoolice și produselor conservate” planifică următoarele metode pentru acreditare:

  • Determinarea coloranților în băuturile alcoolice/nealcoolice și slab alcoolice (6 coloranți: Tartazina, Galben de chinolină, Galben sunset, Azorubină, Ponceu 4R, Roșu allura AC)
  • Determinarea indicilor microbiologici în băuturile nealcoolice;
  • Determinarea glutenului în cereale (făină, paste);
  • Determinarea histamine în pește.

- De ceva timp suntem în așteptarea acestei misiuni europene care se tot amână. Pentru anul curent, sunt planificate misiuni din UE în RM cu scopul de a evalua situația privind exportul/tranzitul cărnii de pasăre și ouă de categoria B, precum și a produselor lactate pe teritoriul UE?

Pentru 2020 sunt planificate două misiuni DG SANTE. Prima ține de domeniul sănătatea animalelor și anume supravegherea sanitar-veterinară în contextul Pestei Porcine Africane (PPA). Cealaltă misiune ține de semințe și material săditor. Referitor la prima misiune, suntem informați că vizita va avea loc pe data de 24 februarie 2020. Despre cealaltă deocamdată nu am fost anunțați. La începutul acestui an, am transmis către DG SANTE chestionarul cu privire la producerea cărnii de pasăre și scrisoarea oficială cu solicitarea unui audit pe domeniul dat. În cadrul ultimului Comitet SPS, care a avut loc în vara anului 2019, reprezentanții UE au sugerat că aceste două priorități, carne de pasăre și ouă de categoria B, să fie separate. În anul 2014 a fost deja un audit privind posibilitatea exportului de ouă de categoria B și au fost transmise acțiunile ANSA pe marginea recomandărilor înaintate după misiunea de audit. Astfel, am putea avea o misiune și pe ouă de categoria B. Ce ține de exportul/tranzitul produselor compuse pe teritoriul UE, vă anunț că la finele anului 2019 a fost transmisă o scrisoare de garanție prin care ANSA asigură Uniunea Europenă că produsele care vor tranzita sau vor fi exportate pe teritoriului UE vor conține lapte materie primă cu originea din țările membre UE sau țări care sunt acceptate prin Decizia din 16 martie 2011 privind aprobarea planurilor de monitorizare a reziduurilor prezentate de țări terțe în conformitate cu art. 29 din Derectiva 96/23 CE. Pentru moment nu deținem multe informații referitor la stadiul la care se află adresarea noastră. Nu ne rămâne decât să așteptăm decizia UE.

- ANSA planifică negocieri cu astfel de țări ca Vietnam, Bangladesh și altele, pentru a permite exportul produselor de origine vegetală din Republica Moldova?

Fără anumite discuții preliminare, în 2019, au fost exportate 185 tone de mere în Banglaesh. Sunt și alte țări unde pentru prima dată, în același an, a fost realizat export. Anul 2020, cred și sper că va fi unul de succes privind colaborarea cu SUA și China. Apropo, cu ambasada SUA deja, din 2019, se duc tratative referitor la importul cartofului dulce pentru consumatorii din Republica Moldova.

 

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!