Articole

Zeci de persoane au beneficiat de granturi prin intermediul "PARE 1+1"

Oamenii cu iniţiativă care au muncit peste hotare şi s-au întors acasă cu bani în buzunar, au investit în afaceri profitabile. Şi statul a pus umărul la transformarea ideilor în realitate prin programul de finanţare PARE 1+1. 27 de persoane au obţinut granturi de la Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici şi Mijlocii în valoare totală de peste 6 milioane de lei. Şi pentru că este pandemie, beneficiarii au aplicat la program în regim online, iar contractele de finanţare au fost semnate luându-se toate măsurile de precauţie.

Călin Harti are o afacere în industria amabalajului. A aplicat la proiectul PARE 1+1 pentru că îşi doreşte extinderea companiei. Din banii grantului obţinut va cumpăra o maşină de tăiat şi tipărit cutii.
"Producem hârtii pentru cutii la îmbrăcăminte, încălţăminte, catering, biscuiţi, băcănie, tot felul chiar şi cablaje, din hârtie şi carton. Anul trecut am avut vânzări mai mari şi nu reuşeam să le producem. Din anul acesta, datorită grantului ODIMM. Vom investi într-o maşină mai performantă care va majora cantitatea produsă pe zi cred că la câteva mii. Încercăm, avem deseori cereri pe piaţa României de export".
Iar Iulia Bojunca se aventurează într-o afacere din domeniul agricol. Vrea ca pe 12 hectare de pământ să cultive dovleac. Ea, împreună cu părinţii ei au lucrat în străinătate şi au venit acasă cu gândul la o afacere profitabilă. 
,,În primul rând, dovleacul pentru că este un produs nu atât de crescut la noi şi nu se vinde într-o cantitate mare. Este bio şi e foarte solicitat peste hotare. De fapt, şi la noi dar lumea încă nu cunoaşte mai ales că noi vrem să creştem dovleac bio."
În domeniul agricol a păşit recent şi Cristian Tabaranu. Tânărul are o plantaţie de aluni din anul 2018. Din banii obţinuţi în cadrul programului de finanţare îşi va cumpăra tehnică agricolă. Şi el a revenit acasă pentru a-şi deschide o afacere după ce a muncit în Marea Britanie. 
"Am lucrat 3 ani peste hotare şi am revenit să revin acasă. Cel mai bine e acasă. Plantaţia de alun am cules-o de pe internet, practic. M-am interesat, informat şi am ales această specie deoarece e profitabilă. Este o cultură rentabilă, foarte bună", a spus Cristian Tabaranu.
Prima recoltă o va culege peste 4, 5 ani. Cele mai multe granturi, 15 la număr, au fost acordate celor care activează în domeniul agriculturii, 9 companii sunt prestatoare de servicii, iar 3 întreprinderi sunt din domeniul industriei prelucrătoare. 
"Suntem convinşi că toţi aceşti 27 de beneficiari de astăzi vor transforma provocările în oportunităţi şi pe parcurs vor deveni istorii de succes", a menționat Iulia Costin, director general ODIMM.
Cei mai mulţi antreprenori au revenit din ţări precum Italia, Marea Britanie, Franţa, SUA şi Israel. Din totalul proiectelor investiţionale, 13 afaceri sunt nou create şi 14 întreprinderi sunt în faza de extindere a activităţii. Pe parcursul anului curent au mai fost acceptate spre finanţare alte 53 afaceri cu suma totală de aproape 13 milioane de lei.
Источник: tvrmoldova.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!