Цены и Тренды

Raportul USDA: Cum au evoluat cotațiile la cereale și oleaginoase

Автор: AgroExpert
Expert: Юрий Рижа
USDA cotații cereale oleaginoase - agroexpert.md

USDA i-a surprins din nou pe analiștii de piață cu raportul său din 12 iulie, anunțând că, condițiile meteorologice din ultimele două luni au contribuit la scăderea yields-ului pentru porumb din SUA din 2023, însă suprafața cultivată va fi cea mai mare înregistrată vreodată în țara nord-americană. Informațiile se conțin într-o analiză a expertului Iurie Rija.

GRÂU

Perspectiva globală a USDA pentru grâu în sezonul 2023/24 este mai puțin generoasă. Se reduce oferta la 796,67 milioane tone (în iunie era estimate 800 milioane tone), mărește consumul până la 799,5 milioane tone, scade exporturile (211,6 milioane tone) și stocurile finale. Producția este redusă, cu reduceri în principal pentru UE (138 milioane tone), Argentina (17,5 milioane tone) și Canada (35 milioane tone), compensate parțial de creșteri pentru Statele Unite și Pakistan. Prin urmare, Argentina și Canada vor avea exporturi mai mici, compensate însă de Rusia (47,50 milioane tone). Stocurile mondiale sunt reduse cu 4,2 milioane tone, la 266,5 milioane tone, un al patrulea an de declin consecutiv.

„Prețurile grâului oricum au o traiectorie descendentă, recolta rămâne peste nivelul din sezonul trecut (788,5 milioane tone). Cotațiile pentru contractele futures din august au scăzut cu 4,00 euro/t ultima săptămână- până la 229,25 euro/t”, punctează Iurie Rija.

Citește și: Care sunt prețurile estimative la cereale în R. Moldova

Ce este cert, prețurile grâului ucrainean din noua recoltă vor fi mai mari decât anul trecut, pentru că oferta de cereale va scădea semnificativ. Din luna iunie oferta de cereale din sezonul trecut a început să se reducă iar stocurile sunt în prezent minime. Au fost recoltate doar aproximativ 200.000 tone din noua recoltă. Ucraina va recolta 14 - 15 milioane tone de grâu până la sfârșitul lunii iulie, și analiștii estimează că în septembrie prețurile grâului ucrainean se vor ridica la cel puțin 200 USD/t (anul trecut erau de 160 USD/t).

„Acestă estimare de scumpire a grâului Ucrainean spre septembrie, este o speranță inclusiv pentru agricultorii din Republica Moldova, care la capitolul prețuri depind de situația din bazinul Mării Negre”, subliniază expertul.

PORUMB

Producția globală de porumb pentru sezonul 2023/24 este prognozată parțial mai mare, la 1.224,47 milioane tone, datorită creșterii suprafeței cultivate în Canada și Ucraina (cu o producție de 25 milioane tone și exporturi de 19,5 milioane tone).

„Deși USDA vine cu o prognoză optimistă în privința recoltei porumbului, cotațiile la această cultură au crescut timp de ultima săptămână cu 1,75 euro/t- până la 230,25 euro/t, contractele cu livrare în august, susținute de riscurile meteorologice din emisfera nordică, dar și scăderea yields-ului la porumb pentru SUA. La fel un factor care a susținut prețul porumbului este că Consultanța Stategie Grains a redus prognoza de producție de porumb cu 400 mii tone pentru Uniunea Europeană, la 60,8 milioane tone (52,2 milioane tone anul trecut), din cauza vremii uscate în multe regiuni de creștere”, afirmă Iurie Rija.

Indirect, totuși se simte faptul că marele agenții de consultanță încercă să susțină artificial prețul porumbului. Nu este secret că SUA în acest sezon a cultivat suprafețe record cu porumb, iar Brazilia, care are roadă record și va fi lider în export porumb (cu o capacitate de 50 milioane tone) va impune pe piață condițiile de tip bearish.

ORZ

Producția de orz pentru sezonul 2023/24 este redusă pentru UE și Ucraina, parțial compensată de creșterile pentru Argentina și Maroc Producția globală de semințe oleaginoase a crescut cu 1,5 milioane tone, la 539,7 milioane tone datorită producției mai mari de semințe de floarea soarelui, soia și rapiță.

SEMINȚE OLEAGINOASE

Producția de semințe de floarea soarelui și rapiță este crescută pentru Ucraina, reflectând o suprafață mai mare cultivată iar producția de soia este crescută pentru Canada. În schimb, producția de rapiță este estimată mai mică pentru UE, cu 0,8 milioane tone, până la 20,2 milioane tone, pe baza condițiilor uscate, în special în Franța și Germania.

Prețurile rapiței Matif au luat avânt, susținute de reducerea recoltei de rapiță pentru Uniunea Europeană, la 20,2 milioane tone și de condițiile de secetă în Canada. De asemenea, prețurile uleiului de rapiță au continuat să crească, ofertele apreciindu-se cu aproape 30 dolari/zi, până la 976 euro/t FOB Rotterdam, dar și la uleiul de floare-soarelui în cele șase porturi europene, cu oferte făcute la 990 USD/tonă FOB pentru livrarea în august/septembrie. Pe 14 iulie rapița are prețul de 473,50 euro/t pentru contractele cu vânzare în august 2023, o creștere cu 19,25 euro/t săptămâna comparative cu săptămâna trecută.

Prețul petrolului Brent a depășit pragul de 80 de dolari pe baril, pe fondul semnelor de strâmtorare a pieței fizice de petrol ca rezultat al reducerilor voluntare de producție efectuate de Arabia Saudită. Acest factor la fel pune umărul pentru o scumire a prețului la rapiță. Dacă prețul petrolului va continua o traiectorie ascendentă, la sigur cotațiile la celelalte culturi îi vor urma traseul.

La Londra, petrolul Brent pentru livrare în septembrie a încheiat ședința cu o creștere de 71 de cenți, ajungând la 80,11 dolari pe baril, în timp ce la New York, petrolul West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în august a crescut cu 92 de cenți, închizându-se la 75,75 dolari pe baril.

„Există mai mulți factori care susțin sentimentul pozitiv pe piața petrolului, inclusiv estimări că cererea va depăși oferta în a doua jumătate a anului 2023, reducerile extinse efectuate de OPEC-plus și presiunile asupra producției și exporturilor rusești. Exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut cu 600 de mii de barili pe zi, ajungând la 7,3 milioane de barili pe zi în iunie, cel mai scăzut nivel din martie 2021. Deprecierea dolarului american a susținut cererea de petrol prin creșterea accesibilității produsului denominat în dolari. La fel, în SUA stocurile de petrol sunt în scădere, FED-ul reduce inflația, ce la rândul său determină creșterea puterii de cumpărare a SUA. Prețul țițeiului Urals produs de Rusia a depășit momentan plafonul stabilit de Grupul G7 de 60 de dolari, reprezentând un eșec pentru sancțiunile occidentale”, subliniază Rija.

Potrivit expertului, este important să se urmărească evoluțiile ulterioare și să se ia în considerare multiplele variabile care pot afecta piața petrolului, întrucât corelarea acestuia cu piața cerealieră este directă.

Pe viitor, urmează să contrabalanseze doi factori - vremea la nivel global favorabilă dezvoltării culturilor, care va influența scăderea prețurilor la cereale, și reducerea ofertei petrolului care va avea ca efect scumpirea acestuia și majorarea cotațiilor la cereale.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!