В Молдове

Serghei Tutovan: ”Toate lucrările în plantații trebuie făcute cu mare grijă, într-o măsură ideală”

Expert: Сергей Тутован

Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul în colaborare cu proiectul APM al USAID, a desfășurat o nouă instruire teoretico-practică cu genericul “Lucrările de întreținere în plantațiile de viță de vie, în perioada de creștere intensivă a bobițelor”. Evenimentul a avut loc in exploatația agricolă “Biyaz Salkîm” din satul Cealîc, raionul Taraclia.

Instruirea a fost desfășurată de Dimitrii Mihov, doctor în științe agricole și Serghei Tutovan, doctor în științe agricole, dar și directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri din Cahul. Am discutat cu Serghei Tutovan pentru a obține un rezumat al informațiilor prețioase ce țin de acele măsuri necesare de efectuat în această perioadă în plantațiile de viță de vie.

”Firul roșu al instruirii este adaptarea viticultorilor la condițiile meteo nestandarde al acestui an, ploile abundente au pereclitat numeroase măsuri care trebuiau efectuate în plantații, fapt ce a stimulat apariția bolilor în inflorescențe, pe unele porțiuni se observă încă putregaiul cenușiu, în altele s-au uscat unele părți în vie, dar și legatul a fost modificat nu în partea bună în acest an. Multe lucrări în verde nu au fost realizate, din motiv că nu s-a reușit peste tot, unde s-a efectuat decopertarea, via a avut aer și lumină, preparatele au acționat cum se cere, situația este bună. În schimb acolo unde via a rămas stufoasă, există mană, intens dezvoltată, în struguri s-a observat și făinare. Soluția este să se urgenteze lucrările de protecție, cu preparate ce poartă system curative, abia ulterior să se efectueze lucrările în verde, altfel se va pierde toată roada și nu va mai fi necesară stropirea. Totodată în vii s-au depistat și molii de toate categoriile, am recomandat să se folosească și un insecticid, nu ceva complicat, important să fie aplicat” a explicat expertul.

Umiditatea este la un nivel satisfăcător în această perioadă, lucru îmbucurător pentru viticultori.

”Într-adevăr avem umiditate în sol, slava Domnulu în acest an. Acum esențial este să se facă decopertarea strugurilor, unde nu s-a reușit. Acolo unde această procedură s-a făcut, adică ruperea frunzelor și copilitul mai jos de inflorescențe, acolo este curat și totul este bine, însă este un alt risc, soarele provoacă arsuri, chiar și în partea de la răsărit. Așa că am recomandat să se facă decopertarea foarte atent, mai întâi din partea răsăritului, apoi de la apus unde a doua jumătate a zilei soarele este mai puternic. Totuși am accentuat să nu fie lăsați strugurii cu fața goală la soare, să găsească o măsură ideală, să nu exagereze cu decopertarea, să fie o metodă între ciocan și nicovală. De asemenea, trebuie să se facă înainte de înflorit normarea preventivă, părerea mea, pentru că leagă mai bine. Acolo unde există arsuri solare, putregaiul alb se vede și o soluție este aplicarea tratamentului contra acestuia, pentru a evita răspândirea acestuia” a menționat Serghei Tutovan.

Săptămâna viitoare, în Moldova se va afla expertul italian Vito Masi, care de asemenea va fi implicat în instruile organizate de USAID în cadrul proiectului Agricultură Performantă în Moldova.

”Expertul italian se va afla câteva zile în Moldova, de pe 19 iulie până pe 22 iulie, va oferi consultații și asitență tehnică privitor la gestionarea plantațiilor de struguri de masă pe sistem de pergola, deocamdată nu am stabilit locația instruirii cu implicarea acestui specialist, dar neapărat îl vom avea prezent la un eveniment de al nostru” a coinchis Serghei Tutovan.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!