В Молдове

Sergiu Tutovan: ”Cel mai important în vie acum este aplicarea tratamentului absolut necesar împotriva bolilor”

Expert: Сергей Тутован
Aplicarea tratamentelor in vie- AgroExpert.md

În plantațiile de viţă de vie, care au înflorit eşalonat în funcţie de specie şi soi, este forfotă în aceste zile. Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de masă din Cahul, susține că producătorii care nu au efectuat principalele lucrări necesare înainte de înflorirea viței de vie, vor fi nevoiți să le facă în această perioadă. Potrivit expertului, cel mai important în vie acum este aplicarea tratamentului absolut necesar împotriva manei, a făinării şi a putregaiului cenuşiu. 

”Noi în această vară suntem în pas cu anul 2019 dacă să vorbim de condițiile (fazele)dezvoltării viței de vie. După calculele noastre, vița trebuia să înflorească mai târziu, însă fenomenul înfloririi s-a întâmplat într-un ritm mai rapid. Practic floarea deja s-a trecut, avem bobițele formate aproximativ peste tot. Să nu se sperie producătorii dacă vor observa că bobițele se scutură, este un proces firesc. Condițiile de polenizare au fost bune în acest an, nu a fost prea cald, nu a plouat, sperăm că vom avea roadă bună. Totuși viticultorii să fie vigilenți și să aplice în aceste zile preparate împotriva bolilor precum mana, făinarea și putregaiul (negru și cenușiu). Tratamentele pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor sunt efectuate în timpul înfloritului, dar se pot face și acum” a subliniat expertul.

Pentru viticultorii care au evitat efectuarea lucrărilor și aplicarea tratamentelor, avem o veste relativ bună, vor avea de lucru mai mult în această lună, a subliniat Sergiu Tutuvan.

”În multe plantații, ciupitul lăstarilor este în toi, adică se rup 2-3 cm din vârful lăstarilor, pentru a stopa pentru scurt timp, creşterea lor, astfel încât substanţele de nutriţie să meargă spre flori, pentru a lega boabele de struguri. Această lucrare se efectuează manual. Nu se rupe mult din vârful lăstarilor, ca la copilit, ci se ciupeşte doar vârful de creştere, procedură care trebuia făcută mai devreme. De la finalul lunii mai până la mijlocul lunii iulie, viţa de vie consumă aproape 70% din necesarul anual de nutrienţi. În aceste două luni foarte intense, când consumul este maxim, nu trebuie să lipsească nutrienţii. Ca să hrănim corect via, ar trebui să ştim exact ce nutrienţi există în sol, cât consumă via şi ce lipseşte din sol. Dacă se constată carenţe nutriţionale pe aparatul foliar al viţei de vie pe perioada vegetaţiei, cum în sol nu mai putem interveni, atunci putem ajuta plantația prin aplicarea unui fertilizant foliar.Totodată  se cere și plivirea lăstarilor de pe trunchi, aceștia se îndepărtează, pentru că dacă vin în contact cu vegetaţia din jurul butucilor, se intensifică atacul de mană. Trunchiul trebuie menţinut curat de lăstari. Restul lăstarilor se leagă, căci așa se va asigura o aerisire bună a plantei, cât și efectuarea mai ușor a lucrărilor ulterioare în vie. Și așa cum am recomandat și în luna mai, desfrunzitul din jurul strugurilor este necesar pentru a asigura aerisirea acestora, totodată se reduce asftel umiditatea, ceea ce duce implicit la diminuarea dezvoltării bolilor şi la intensificarea pigmentaţiei boabelor” a explicat expertul Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, director executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de masă din Cahul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!