Odată cu intrarea în vigoare a reformei patentei, 95% din foștii patentari au tranzitat la activitatea independentă. Despre aceasta a anunțat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, în cadrul unui briefing de presă.
„Potrivit ultimelor informații actualizate, din 4.202 de foști patentari, 3.526 au trecut la activitate independentă. Respectiv – 3.445 de oameni au solicitat compensarea cheltuielilor, iar 3.183 deja au primit banii. Valoarea compensațiilor alocate este de 23 de milioane de lei” a declarat ministrul.
Dumitru Alaiba a subliniat că nu doar foștii patentari pot tranzita la activitate independentă, ci oricine care vrea să facă primii pași într-un business corect, transparent, legal și conform normelor anului 2023.
„Oricine poate face o mică activitate de comerț, legal. Oricine poate face primii pași în afaceri. Îndemn pe toți care vor să încerce o mică afacere, să o facă. De asemenea, îndemn consumatorii să ceară bonul fiscal de la comercianții de la tarabe, tonete sau chiar din autovehicule”, a menționat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Autoritatea fiscală a asigurat desfășurarea seminarelor de instruire cu titularii de patente, referitor la înregistrarea activității independente și asistență la completarea și depunerea cererilor de compensare a cheltuielilor suportate în procesul de tranziție de către persoanele fizice ce desfășoară activități independente.
„Serviciul Fiscal de Stat va continua să acorde suportul necesar contribuabililor în vederea finalizării cu succes a procesului de tranziție de la activitatea în baza patentei de întreprinzător la regimul fiscal simplificat – activitate independentă”, a precizat directorul Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru, în cadrul briengului.
Printre beneficiile activității independente, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a enumerat: excluderea obligativității de deținere a borderourilor pentru comercianți, excluderea contabilității și rapoartelor. Aparatul de casă este conectat direct la Sistemul Informațional Automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor” SFS, iar o dată la trei luni, comercianții vor primi o recipisă care calculează impozitul de 1% din vânzări. Suma maximă a vânzărilor nu trebuie să depășească 1,2 milioane lei anual.
Amintim că, din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă este înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. Astfel, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețe sau unități comerciale au obligativitatea de a trece la acest regim fiscal. Totodată, Guvernul a aprobat regulamentul privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente.
Spre deosebire de patentă, antreprenoriatul independent prevede obligativitatea deținerii unei case de marcat și emiterea cecurilor. Dacă taxa pentru patentă a variat între 200 și 700 de lei lunar, antreprenorul independent va trebui să achite 1% din volumul de vânzări, dar nu mai puțin de 3.000 de lei pe an.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!