Asociația Forța Fermierilor cere implicarea Biroului politici de Reintegrare și Guvernului în întregime în rezolvarea problemei fermierilor, care activează pe malul stâng al Nistrului, dar sunt sub jurisdicția autorităților constituționale ale Republicii Moldova.
„Începând cu 17 ianuarie 2024 agricultorii din câteva sate din stânga Nistrului nu pot transporta materia primă pe malul drept. Dincolo de faptul că așa zise autorități ale Transnistriei le cer achitarea așa ziselor taxelor vamale în mărimea de 10-15 dolari per tonă de producția, fermierii sunt obligați să se înregistreze în pretinsul registru agenților economici din republica autoproclamată și să deschidă conturi în băncile transnistrene. Cu alte cuvinte, autoritățile secioniste impun dur producătorii agricoli, care activează în câmpul legal al Republicii Moldova, să dezică de țara lor. La criza generală profundă, care a cuprins și pe agricultorii noștri din stânga Nistrului, s-au mai adăugat presiuni economice și politice din partea administrației din Tiraspol”, se arată în comunicatul emis de asociație.
Fermierii acuză autoritățile statului că nu se implică suficient în rezolvarea problemelor cu care se confruntă.
„Viceprim-ministru Oleg Serebrian doar pentru data de 25 ianuarie intenționează să discute situația cu agricultorii din satele respective. După întâlnirea cu așa zisul ministru afacerilor externe Ignatiev șeful Biroului a vorbit foarte vag despre problema fermierilor. Totodată, fiecare zi de acest suspans este vitală pentru producători agricoli. Imposibilitatea transportării mărfii afectează starea financiară întreprinderilor, care și așa este una deplorabilă. Iar peste câteva săptămâni să încep lucrările agricole și este nevoie de acces la terenuri după traseu Tiraspol – Camenca”, mai susțin agricultorii.
Astfel, Asociația Forța Fermierilor cere de la Guvern următoarele acțiuni:
- Organizarea în termenul proxim (maximum 3 zile) întrevederea viceprim-ministrului pe politici de Reintegrare cu fermierii, care activează în stânga Nistrului sub jurisdicția Republicii Moldova.
- Elaborarea și implementare urgentă a mecanismului de sprijin financiar special al agricultorilor din satele, amplasate în stânga Nistrului și aflate sub jurisdicția autorităților constituționale.
- Negocierea promptă cu administrația din Tiraspol problemei producătorilor agricoli și, după caz, aplicarea tuturor măsurilor economice necesare în raport cu Transnistria pentru anularea acestor abuzuri din partea așa ziselor autorități transnistrene.