Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor vor participa la o nouă ședința de lucru cu prim-ministrul Dorin Recean pentru a discuta despre problemele provocate de importul de produse agricole din Ucraina și să propună repetat sistarea livrărilor în Moldova a cerealelor din statul vecin.
„Atragem atenție că am fost informați de mai mulți agricultori că imediat după anunțul ministrului agriculturii despre faptul că nu vor fi introduse restricții temporare la importul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, prețul la grâu a mai scăzut cu 30-40 de bani. Organizația noastră insistă că interdicția respectivă ar fi o măsura necesară pentru a nu admite catastrofa definitivă în sectorul agrar, care este necesară în condițiile în care statul nu alocă fermierilor compensații, după exemplu țărilor vecine din Europa de Est, și nici măcar nu îndeplinește alte promisiuni asumate anterior”, se arată într-un comunicat emis de Asociație.
Agricultorii insistă ca Republica Moldova să meargă după exemplul restricțiilor temporare introduse de România, Slovacia, Bulgaria și Ungaria, care deja au solicitat prelungirea interdicțiilor de import până la finele lui 2023.
Citește și: Bolea: R. Moldova nu va impune restricții la importul de cereale din Ucraina
Amintim că, la data de 10 mai, reprezentanții din sectorul agricol au avut o ședință de lucru cu autoritățile statului. La întâlnire, autoritățile de la Chișinău au declarat că nu au în plan să impună o interdicție asupra importului de cereale din Ucraina. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii s-a angajat să efectueze monitorizări regulate la intervale de două zile pentru a obține informații despre cantitatea de produse livrate din Ucraina.
Amintim că, anterior, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a anunțat că Republica Moldova ar putea impune restricții temporare la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, identice cu cele din Uniunea Europeană. Bolea, a promis că se va axa pe interesul agricultorilor moldoveni și o decizie finală va fi luată la ședință Guvernului sau de către CSE.
Drept răspuns la declarațiile oficialilor de la Chișinău, vice-ministrul Agriculturii din Ucraina, Taras Kacika, a susținut că Ucraina se pregătește să impună o interdicție a importurilor din Republica Moldova.
Precizăm că, la data de 9, fermierii au cerut de urgență aprobarea deciziei privind interzicerea temporară a importului de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina, după modelul UE.
Citește și: Fermierii cer urgentarea deciziei de interzicere a importurilor de cereale ucrainene
Membrii Asociației Forța Fermierilor spun că, în caz contrar, vor ieși la proteste.
CE a adoptat măsuri excepționale de limitare a unor importuri din Ucraina
Amintim că pe 2 mai, Comisia Europeană a adoptat măsurile preventive excepționale și temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina sub garanția excepțională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.
Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui – originare din Ucraina. Acestea urmăresc atenuarea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
Comisia Europeană urma să aprobe și un pachet de despăgubiri de 100 de milioane de euro pentru cele cinci țări afectate de cantitățile mari de cereale ucrainene ieftine, care au ajuns pe piață după ce porturile din Ucraina au fost blocate din cauza războiului pornit de Rusia.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!