În agricultură muncesc peste 20% din totalul angajaților din Republica Moldova. Or, aceasta este și cea mai prost plătită ramură. Iar economiștii susțin că, în câțiva ani, în agricultură va fi atestată o criză acută de angajați, dacă nu vor fi luate măsuri urgente.
„Discrepanța între cererea și oferta forței de muncă poate favoriza creșterea salarială pe o anumită perioadă, însă pe termen lung e nevoie de sporit productivitatea muncii. Oferta forței de muncă din Moldova e asigurată în mare parte de muncitori necalificați. În acest context, creșterea salariilor în Republica Moldova va determina businessul și companiile din agricultură să se orienteze spre alte piețe în care forța de muncă necalificată e mai ieftină sau să-și automatizeze activitățile. Pentru a asigura pe termen lung salarii decente este nevoie de sporit productivitatea muncii. Realizarea acestui deziderat presupune un spectru larg de politici, însă este, absolut, necesară o reformă autentică a educației terțiare și a sectorului de cercetare, precum și îmbunătățirea climatului investițional”, susține Alexandru Fală de la Expert Grup.
Potrivit ultimelor date, vârsta medie a muncitorilor agricoli din Moldova este de 60 de ani. Asta înseamnă că după 10 ani trebuie să înlocuim întreaga forță de muncă din Moldova
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2022 în agricultură au muncit 20,8% din totalul angajaților din Republica Moldova. Cei mai muți angajați care lucrează ilegal, la fel, sunt în agricultură, 60,8%. În sectorul agricol ocuparea informală a constituit 63,4%.
În agricultură muncește majoritatea populației din localitățile rurale în lipsa alternativei unui loc de muncă bine plătit.
Salariile din agricultură sunt cele mai mici. În anul 2022, salariu mediu a fost de 7 700 de lei, cu 8,4% mai mut față de anul precedent.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!