Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că nu există vreo posibilitate de a interzice unui agent economic să cultive ceva, iar fraza precum că în sudul Republicii Moldova va fi interzisă cultivarea porumbului i-a fost scoasă din context. Totuși, oficialul precizează că va veni cu recomandări pentru fermieri, în funcție de zona în care activează, iar măsurile se vor reflecta în politicile de subvenționare.
„Trebuie să împărțim Republica Moldova regional și să venim cu recomandări pentru agricultorii din centru, sud și nord care culturi se cultivă cel mai bine, pentru ca el să aibă randament și efect economic. Seamănă ce vrei, cum vrei, dar toate recomandările se vor regăsi în politicile de subvenționare, pentru că pe noi ne interesează ca agenții economici din sudul Republicii Moldova să nu falimenteze și să fie profitabili”, a menționat Vladimir Bolea.
Potrivit declarațiilor oficialului din cadrul emisiunii Punctul pe Azi, despre aceste tipuri de recomandări, plus soiuri, hibrizi, culturi vor fi cu caracter recomandabil, pentru că nu există vreo modalitate de a interzice unui agent economic să planteze ceva.
„Nu există niciun fel de proiect de lege de a interzice. Eu vorbeam în general despre niște lucruri, despre problemele cu care se ciocnesc agricultorii din Moldova, făceam o analiză”, susține ministrul Agriculturii.
Totodată, aceasta a explicat că cultivarea porumbului nu este rentabilă în sudul Republicii Moldovei.
„Agricultorul din centru și sud au avut aceeași modalitate de prelucrare a solului, au folosit aceleași tipuri de fertilizanți și îngrășăminte. Unul a avut peste 500 mm de precipitații, iar celălalt a avut 200 - 250 mm. Unul a avut o productivitate mai mare, altul mai mică, dar cheltuieli identice. Deci, cât e de rentabil să faci acest tip de activitate în sudul Moldovei?”, a adăugat Vladimir Bolea.
Amintim că, anterior, în cadrul unui briefing de presă, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că în sudul Republicii Moldova ar putea fi interzisă cultivarea porumbului.
Citește și: Bolea: În sudul R. Moldova ar putea fi interzisă cultivarea porumbului
Totodată, acesta a anunțat că fermierii afectați de crizele din 2022 își pot depune dosarele la Agenția de Investiție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) pentru a primi subvenții.
Te-ar putea interesa și: Ce acte trebuie prezentate de fermieri pentru a beneficia de subvenții
Reamintim că, toți fermierii care au solicitat compensații și motorină sunt obligați să anexeze la dosar extrase din registrele contractelor de arendă. În acest sens, Asociația Forța Fermierilor, a venit cu o solicitare în adresa autorităților în care cere să fie anulată circulara expediată către subdiviziunile teritoriale. De asemenea, a anunțat un protest la Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), pe 30 august, începând cu orele 11.00.
Citește și: Seceta în R. Moldova: Noi direcții pentru cultivarea culturilor agricole
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!